Акценти
Начало / Последни новини / Плевенчанин в първата българска хималайска експедиция

Плевенчанин в първата българска хималайска експедиция

На 30 април се навършват 35 години от първата българска хималайска експедиция. Хималайския ни дебют е натоварен с много отговорности от тогавашното ръководство и не търпи грешки. Първото изкачване на българи на осемхилядник – връх Лхотце (8 516 м), е най-важната спортна проява, включена в националната програма за отбелязване на 1 300 години от създаването на българската държава.

Пръв на върха стъпва Христо Проданов, който е ръководител на експедицията. След него е и един плевенчанин – Руси Дженев Босилков, внук на Блажения епископ Евгений Босилков. В експедицията са още Кънчо Долапчиев (зам.-ръководител), Димитър Бърдарев (зам.-ръководител), Методи Савов, Огнян Балджийски, Евгени Христов, Емануил Деянов, Красимир Тасев, Дойчин Василев, Слави Дерменджиев, Наско Ламбов, Кънчо Матеев, Тошко Лазаров, Запрян Хорозов, Людмил Янков, д-р Стайко Кулаксъзов (лекар), Стефан Калоянов (преводач и специалист по радиовръзките), Иван Панайотов и Александър Пеев (киноекип на Българската национална телевизия), Иван Костов (пълномощник на ЦС на БТС).

Роденият в село Малчика Руси Босилков е участник и в националната експедиции „Ношак – 76“ в планината Хиндукуш, Афганистан, и „Еверест – 84” в Хималаите, но здравословен проблем спира устрема му към най-високия връх в света.  Треньор на плевенския алпийски клуб с две успешни експедиции „Кавказ – 85“ и „Памир – 86“. След експедицията до Лхотце Руси Босилков е обявен за Почетен гражданин на Плевен – 1981 г., и носител на орден „Народна република България”. През 2011 г., 60-годишният тогава Дженев, е първият българин опитал да покори връх Монблан при зимни условия, заедно с пловдивчанина Звезделин Таков. Силна буря ги спира на височина 4 300 м и се налага хеликоптер да ги спаси.

За постижението на плевенчанина ни напомни художникът Христо Вачев, приятел на алпиниста. Трябва да се знаят постиженията на нашите съграждани и да се тачат, подчерта Христо Вачев.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...