Начало / Култура / Плевенчанинът Венцислав Василев участва в Интернационален скулптурен симпозиум в Алпите

Плевенчанинът Венцислав Василев участва в Интернационален скулптурен симпозиум в Алпите

Венцисла Василев

Плевенчанинът Венцислав Василев участва в 23-я Интернационален скулптурен симпозиум в Мьоне, Франция, информира на пресконференция той. Престижното събитие се е състояло сред неповторимата атмосфера на Алпите. В творческата среща участват 8 творци от Франция, Испания, Канарските острови, Турция, Индия, Украйна и България. Те са допуснати до участие от комисия, оценила предварително изпратени проекти и творчески биографии.

Венцислав Василев

Многобройните кандидати са от цял свят, като единственият допуснат българин е Василев. Той изработва скулптурата си „Прераждане” от половинтонен бял каменен къс с голяма твърдост, която е с височина 1, 70 м. Творецът работи по 12 часа на ден, за да завърши проекта си. Всички автори са работили в центъра на селището, като творческият процес е превърнат в атракция за французи и туристи, сподели Василев. Селището Мьоне е основано от римляните. В него има църква от 12 век, всички къщи са от същия камък, от който са създадени скулптурите по време на симпозиума, разказа любопитни подробности плевенчанинът.

Венцислав ВАСИЛЕВ

След приключване на форума творбата му е заминала за Прованс, като ще бъде изложена на открито в Марсилия.

Културното събитие е съпътствано и от участие на български студенти от НАТФИЗ, които са шашнали французите с изпълнения на родопски песни в местната църква, както и с актьорската си игра. „Всички питаха от къде са, а аз бях много горд с тях”, сподели  Василев.

След престижното събитие творецът готви изложба в галерия „Минерва” в София.

Венцислав Василев

Снимки: Личен архив

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...