Акценти
Начало / Икономика / Плевенско сдружение реализира мащабен социален експеримент, чрез който 300 безработни младежи получиха консултации и помощ за започване на работа

Плевенско сдружение реализира мащабен социален експеримент, чрез който 300 безработни младежи получиха консултации и помощ за започване на работа

Сдружение „Развитие на личността и човешките общности” – Плевен,  в партньорство с The Rickter Company Limited, Великобритания  и Сдружение ”Регионален център за подпомагане на стопанските предприемачи” Плевен, успешно реализираха втори съвместен проект на пазара на труда в Oбласт Плевен. Проектът „Европейски център за младежка заетост и предприемачество” е одобрен за изпълнение по схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-7.0.07 „БЕЗ ГРАНИЦИ – КОМПОНЕНТ 1” – ФАЗА 2, приоритетна ос 7: Транснационално и междурегионално сътрудничество. Той  се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Изпълнението на дейностите е започнало на 1 август 2013 г и завършва на 31 октомври 2014 г. Стойността на безвъзмездната помощ е 195 079.00 лева.

проект РЛЧО

Организациите – партньори в продължение на 15 месеца работиха за постигане на устойчиво транснационално сътрудничество за активно включване в заетост на младите хора чрез обмен на информация, идеи, добри практики и добавяне на стойност към прилаганите политики и практики на пазара на труда, обясни на заключителната конференция по проекта Елена Кирицова, председател на Сдружение „Развитие на личността и човешките общности”.

Чрез мащабен социален експеримент 300 безработни младежи на територията на Област Плевен, на възраст от 18 до 29 години, са получили консултации и помощ за започване на работа. С тях са работили 10 обучени консултанти, които в директни интервюта с помощта на Rickter Scale® и чрез он-лайн консултации, са подпомогнали младежите в развитие на уменията и пригодността им за заетост и предприемачество.  Обективен измерител на ефекта от това въздействие са данните за младежите, започнали работа в рамките на проекта, подчерта Кирицова и посочи, че по данни от Бюрата по труда 46 на сто от младежите, получили услуги в рамките на проекта, са започнали работа, обучение или квалификация.

Проектът е реализиран на територията на Бюрата по труда в Левски, Долна Митрополия, Червен бряг и Плевен, като постигнатите резултати в Левски и Долна Митрополия са дори по-високи от общия среден за проекта, акцентираха на конференцията.

Иновативният социален експеримент включва изграждане и институционализиране на Център за комплексни онлайн базирани услуги на пазара на труда в отговор на нарастващите потребности на младите хора от помощ и подкрепа в прехода  им от образование към заетост. Следващата стъпка, която е в ход, е този Център да бъде лицензиран от Националната агенция за професионално образование и обучение.

За представителите на работодателите, доставчиците на услуги на пазара на труда, социално-икономическите партньори, браншови и секторни организации, НПО, образователни, обучителни и научни институции и организации, работещи по прилагане на политики в областта на младежката заетост и образованието, са организирани семинари за обмен на информация, предоставящи иновативни подходи  в тяхната дейност.

За участниците в проекта и всички заитересовани лица вече са изготвени и тиражирани за безплатно разпространение две издания: „Гайд за успешен старт в кариерата” -пътеводител за формиране на ключови умения за заетост на младежи и „Наръчник на консултанта” – помагало за специалистите, които предоставят услуги на пазара на труда. Двете издания бяха представени по време на конференцията.

В нея участваха Кийт Стеат и Агнес Ууд, представляващи The Rickter Company Limited, Великобритания , които са подкрепили с ценен опит реализирането на проекта от плевенските им партньори, подготвяйки консултантите. С тяхна помощ в България работи  един силен екип,  предоставящ професионална услуга, част от добрите европейски практики на услуги за младежка заетост.

На заключителната конференция на 24 октомври 2014 г. в Плевен, присъства също представител на Министерството на труда и социалната политика – Антоанета Цонева, която представи политики, насочени към  младежката заетост.

РЛЧО проект

Това е втори проект, в който организацията от Великобритания работи в партньорство със Сдружение „Развитие на личността и човешките общности”Плевен. През 2013 г. приключи изпълнението на проект “Европейски модел за устойчива заетост”, в рамките на който е извършен трансфер на иновативния  модел за оценка на ключови компетентности Rickter Scale®. Това е обективен инструмент за себепознание, оценка и активно включване в процеса на планиране на собственото кариерно развитие – ноу хау на The Rickter Company Limited, Великобритания

край

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...