Акценти
Начало / Образование / Плевенско сдружение партньор в разработването на европейски сайт срещу кибертормоза

Плевенско сдружение партньор в разработването на европейски сайт срещу кибертормоза

Сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен е българският партньор на консорциума, който създаде нова онлайн платформа за борба с кибертормоза www.cyberhelp.eu. Сайтът е насочен към преподаватели и осигурява готови безплатни образователни материали за превенция на кибертормоза на 8 европейски езици. Причината да бъде създаден този сайт е статистиката, според която всеки 5-ти юноша е засегнат от кибертормоз.

Един учител на друг учител – опит и съвети директно на онлайн платформата

Сайтът е уникален със своето многоезичие – той е на разположение на български, немски, английски, литовски, румънски, словашки, словенски и испански езици. Готови за изтегляне учебни материали, един интерактивен форум, както и лесен за употреба интерфейс насърчават учителите да навлязат в проблематиката на онлайн тормоза, който прониква толкова често в реалния свят. На педагозите се пада ключовата роля по този въпрос. „Превенцията е ключово понятие. Много често директно в класната стая, учителите са в състояние да разпознаят, дали едно дете е тормозено. Но често малцина знаят как да реагират при кибертормоз. Следователно  cyberhelp.eu е едно предложение, което подпомага учителите“, казва Пенка Спасова, координатор на проекта от Сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен. Партньорите имат намерение да предоставят този напълно безплатен уеб сайт в училищата, а оттам и в класните стаи и на българските преподаватели, така че от онлайн платформата да се възползват много учители и техните класове. Още от днес, с незабавен ефект, материалите са на разположение на учителите, така че те могат да ги използват напълно директно в класната стая или в образователното консултиране. Има обаче ценни съвети също за родителите и техните деца.

Като от друга планета

Въпреки, че кибертормозът обхваща предимно учениците, наред с техните родители учителите също могат да помогнат, и дори да спасят един млад живот. До това решение стигна международния, състоящ се от седем страни екип, под ръководството на немската Фондация с голям опит – „Медийна и онлайн зависимост”, да разработи оферта за учители. Учителите трябва да са в състояние да действат превантивно и да се намесят навреме. Не всички обаче са достатъчно информирани по тази проблематика – за това служат предложените на страницата  cyberhelp.eu учебни материали. „Ние предоставяме на разположение не само готов материал за преподаване, а предлагаме на страницата основна базисна информация – така също и по правните аспекти на темата, както и обучително кино и форум за обмяна“, казва координаторката по проекта от Фондация „Медийна и онлайн зависимост” Арнхилд Зор-Вернер, Германия.

Темата за кибертормоза ще става все по-актуална, защото родителите често подценяват виртуалната сигурност на техните деца. Следователно учителите са тези, които посочват на децата този риск и им предоставят умения за справяне с него. За тях на страницата са на разположение учебни материали от 3-ти до 8-ми клас. Интересен поглед върху текущото състояние на проблема с кибертормоза предлагат не само педагозите в образователното кино, но и адвокатите, които докладват за своите констатации в кратки статии. Тези видеоклипове могат да предадат на учители и родители примери за справяне с кибертормоза.

Този нов начин за защита на децата и младите хора е приветстван също от патрона на този европейски проект. Г-н Екард Полс, член на Детската комисия към германския парламент подкрепи проекта и се надява, че резултатите ще помогнат на колкото се може повече учители и възпитатели за защита на децата и юношите.

Cyberhelp.eu възникна благодарение на финансовата подкрепа на Европейската комисия. Ще се радваме, ако споделите Вашия опит или интересна информация на фейсбук страницата на проекта  www.facebook.com/cyberhelp.eu

За проекта

Cyberhelp.eu е европейска интернет страница, която дава възможност за обучение на учители, с помощта на информация и директно използваеми, готови за изтегляне учебни материали по темата за кибертормоза. Тези материали помагат за по-нататъшно развитие на учебни програми за превенция на кибертормоза и предоставят на учителите допълнителна информация, за да могат да реагират адекватно в конкретна ситуация на кибертормоз сред учениците. Сайтът също така предлага съвременен ресурс за работа в мрежа, който е лесно достъпен и удобен за употреба, за възможно най-широк кръг от потребители. По този начин педагозите са в състояние да споделят материали и опит с техните колеги. Осем партньора от седем европейски страни работят заедно по време на двугодишната проектна фаза. Можете да се свържете с нашия екип на [email protected] .

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...