Акценти
Начало / Образование / Плевенски ученици с възможност да се включат в националния конкурс „От Батак съм, чичо…”

Плевенски ученици с възможност да се включат в националния конкурс „От Батак съм, чичо…”

Плевенските ученици имат възможност да се включат в националния конкурс за есе „От Батак съм, чичо…” Размисли 140 години по-късно“, организиран от Исторически музей – Батак. Инициативата се посвещава на 140 години от Априлската епопея – Батак и е подкрепена от Министерство на образованието и науката. В конкурса могат да се включат всички ученици, които се вълнуват от темата.

Конкурсът цели да даде възможност за изразяване на личностна позиция относно: Априлското въстание – връх в Национално-освободителното движение на българите; Батак – Голгота на Априлското въстание; Батак – Светинята българска. Сред идеите за заглавия са: „Поколенията трябва да знаят, поколенията са длъжни да помнят!”; „Пред олтара на Светинята Батак; „Батак- символ вечен на…“; ”Тук, България стожер забила, ни показа достойнство и сила!”; „Няма страшна смърт, страшно е робството”. Всеки участник има правото и сам да избере темата за своята творба, спазвайки основните параметри в регламента за участие.

В конкурса за есе могат да участват ученици от цялата страна, разделени в две възрастови групи: първа група – ученици от V до VIII клас; втора група – ученици от IX до XII клас. Участието в конкурса е индивидуално и всеки участник представя в електронен вид разработката си. Есето трябва да е до 2 страници, формат А4, шрифт Times New Roman, големина на шрифта- 12, интервал 1,5. Конкурсните разработки се създават съгласно изискванията на жанра „Ученическо есе”. Участниците задължително посочват трите си имена, училище, клас, пълен адрес, телефон и e-mail за връзка. Есетата трябва да се изпращат на e-mail: [email protected].

Краен срок за изпращане на материалите е 03 април 2016 г. Информация за конкурса ще бъде публикувана на уебсайта на ИМ-Батак www.museumbatak.com и фен – страницата във Facebook. Пълна информация за условията на конкурса може да намерите тук.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...