Начало / Икономика / Плевенски превозвачи поискаха криминализиране на нерегламентираното превозване на пътници

Плевенски превозвачи поискаха криминализиране на нерегламентираното превозване на пътници

Московски превозвачи

Въпроси относно нерегламентираното превозване на пътници поставиха днес превозвачи пред Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. На срещата в зала „Гена Димитрова” присъстваха и Цветелин Цветанов –  директор на ИД „Автомобилна администрация”, областният управител Ралица Добрева, депутатът Владислав Николов и кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Основната тема на разговор с превозвачите беше „Перспективи и предизвикателства пред транспортния бранш”.

Председателят на Браншовото сдружение на автобусните превозвачи от Плевенска област Палушка Геогиева постави въпроса за криминализирането на този вид дейност, тъй като много от малките предприятия фалират заради нея. Тя подчерта, че към този момент нерегламентираният превоз на пътници никъде не е посочен като нарушение. Именно затова са нужни промени в закона, като според представителя на превозвачите, тази дейност трябва да се категоризира като криминално престъпление. Тя посочи, че опит може да се почерпи от нашата Северна съседка Румъния, която успешно се е справила с този проблем. От друга страна тя посочи, че в момента е дадена възможност на ДАИ да съставя наказателни постановления при подобни нарушения, но не могат да извършват проверки без да присъстват служители на „Пътна полиция“. Органите на „Пътна полиция“ може спират леките коли, извършващи нерегламентирана дейност, но пък не могат да съставят наказателни постановления. „Най-после въпросът трябва да бъде решен, защото това е бич за автобусният превоз. Много от малките превозвачи фалират, защото в автобусите не се качват достатъчно пътници“, заяви още Георгиева.

Лошото състояние на общинските пътища също беше засегнато. Превозвачите споделиха своите притеснения относно поддръжката на пътищата. Заради тяхното лошо състояние автобусите, които се движат по тях, се чупят често и това води до големи загуби на фирмите.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...