Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенски офталмолози отстраниха катаракта и астигматизъм с една операция на пациента

Плевенски офталмолози отстраниха катаракта и астигматизъм с една операция на пациента

д-р Минков МЦ Окулус

Лекарите офталмолози д-р Румен Минков и д-р Велизар Тодоров отстраниха катаракта и астигматизъм при 47-годишен пациент само с една операция. Мъжът е медицински работник и в момента вижда отлично, казаха опериращите лекари.

Операциите „2 в 1“ са последната новост в офталмологията и се прилагат успешно в плевенски очен медицински център. Целта е само с една операция и минимални травми за пациента да бъдат премахнати две заболявания – катаракта (перде на окото) и роговичен астигматизъм. Това се постига с имплантиране на специална изкуствена леща.  Самата имплантация е кратка и безболезнена процедура, а резултатите са впечатляващи

При разработването на тези лещи са използвани технологии на НАСА, прилагани при най-мощните телескопи в света. Те са био съвместими , имат вградени UV и жълт филтър за филтриране на вредната синя светлина (излъчвана от телевизори, компютри, мобилни устройства).

 Операцията се извършва безболезнено, безкръвно и дори не е необходим престой в болница. Оперираният може да се върне към всекидневните си занимания още на следващия ден.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...