Акценти
Начало / Общество / Плевенски майки: Кърмещите жени не трябва да се държат в изолация

Плевенски майки: Кърмещите жени не трябва да се държат в изолация

Една от най-дискутираните теми през изминалата седмица несъмнено беше тази за случая с кърмеща жена, изгонена от мол-а. Социалните мрежи се препълниха със снимки и коментари по въпроса, а обществото бързо се раздели на два фронта, като едните категорично подкрепяха, а другите порицаваха постъпката на майката.

По време на последната лекция на представителя на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” в града ни – Десислава Бетова, разговаряхме както с нея самата, така и със събралите се плевенски майки. Най-после кърменето излезе на дневен ред във всички медии и това е най-позитивното от всичко, което се случи покрай случая с кърмещата майка в мол-а. Това беше едно от категоричните мнения, които споделиха събралите се майки. Те допълниха, че след този случай са започнали да се замислят къде кърмят, тъй като някой може да си помисли, че го правят демонстративно. До този момент не са се притеснявали от това, но през последните дни коментарите в интернет пространството ги накарали силно да се замислят.

Майките не трябва да са изолирани заради това, че хранят детето си. Най-потресаващото е изказването, че мол-а не е място за майки с бебета. Къде е мястото на майките и бебетата, след като нямат място в мол-а, попита Десислава Бетова. Майките не трябва да се държат в изолация, а много често няма кой да им помага или имат друго дете и в такъв случай е неизбежно посещението на магазините от този тип. Особено в централната част на Плевен, където няма други хранителни магазини, е съвсем естествено посещението на мол-а, допълни още тя.

Всеки път, когато се вдига шум около тази тема, е хубаво да се споменава и колко сами са всъщност жените в този период. Те имат нужда средата да е подкрепяща, а не да се крият някъде. Особено жените, които имат повече от едно дете. Добре е те да не се чувстват изолирани и да ги пращаме на специално място. Първо тези места в повечето случай ги няма и второ – това е част от ежедневието и не бива да се случва в изолация, като се принизява до нивото на физиологичните нужди. Понякога има нужда от такива специални места, където да може една майка на спокойствие да накърми своето дете, но в никакъв случай не трябва да се гледа на тези стаи като единственото място, на което това може да се случи. Крайно неуместно е и сравнението на кърменето с други физиологични нужди, които са строго интимни. Категорично не може кърменето да бъде сравнявано и с процеса на възпроизвеждане, ходенето до тоалетна и т.н., каквито коментари се появиха в социалната мрежа веднага след разпространяването на информацията за инцидента.

Плевенските майки изказаха и своето недоумение от множеството агресивни коментари, насочени към кърмещите жени, които в повечето случаи били написани именно от кърмачки. Свикнали сме да виждаме гърдите като сексуален обект и в един момент, виждайки ги да се използват по предназначение, някак си не можем да ги възприемем, обобщиха още жените. Според майките основният проблем в България е, че няма достатъчно кърмещи жени и този съвсем естествен процес се е превърнал в тема табу. За сравнение те посочиха по-консервативните арабски държави, където жените са изцяло покрити и с бурки, но въпреки това не е проблем да кърмят децата си на открито, без никой да им прави забележка.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...