Акценти
Начало / Култура / Плевенския Драматичен театър изобразиха в платната си живописци от страната и чужбина

Плевенския Драматичен театър изобразиха в платната си живописци от страната и чужбина

Осман Юсеинов
Осман Юсеинов

Сградата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” вдъхнови млади живописци от страната и чужбина, които участват в пленера по проекта „Плевен през различния поглед на млади артисти от България” на фондация „Диря”. Авторите разпънаха стативи под живописните дървета срещу красивата сграда в розово и бяло. Там твориха целия следобед вчера, като всеки от тях пресъздаде своето виждане за обекта на изображение. Днес творческата работилница на открито продължава.

Керем
Керем Изчаноглу

Керем Изчаноглу, който е преподавател по живопис в Анкара, избра колорита на цикламеното, за да предаде артистично звучене на емблематичната за града ни сграда. Осман Юсеинов се спря на по-меките нюанси на изображението.

Деляна Димитрова
Деляна Димитрова

Няколко метра по-надолу по Старата главна улица Деляна Димитрова рисуваше своя театър, величествените дървета, минувачите и посетителите в близкото кафене. Основният тон в платното й беше оранжево.

Деляна Димитрова

Творците привличаха вниманието на минувачите, които се спираха да погледат, да поговорят с тях и да снимат платната. Паралелно в Градската градина други млади автори рисуваха на открито, като реализираха една от основните цели на проекта – да одухотворят градската среда, да направят съпричастни към творческия процес плевенчани.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...