Акценти
Начало / Култура / Плевенските писатели представиха новия брой на алманах “Мизия”

Плевенските писатели представиха новия брой на алманах “Мизия”

алманах

На първата си за тази година среща в Художествена галерия „Колеция Светлин Русев” плевенските писатели представиха новия брой на алманаха за литература, изкуство и публицистика “Мизия”, който излезе от печат в края на 2013-та година. Алманахът е посветен изцяло на 35-годишния юбилей на Дружеството на писателите в Плевен, който те отбелязаха през отминалата година.

Изданието съдържа поезия, проза, публицистика и литературна критика, както и преводни творби, от близо 65 автори. Специално място е отделено на творците юбиляри Христо Ганов, Георги Константинов, Спаска Гацева, Татяна Любенова, Валери Петров, Петко Недялков, Цветко Маринов, Георги Вълев, Петко Спасов, Яна Върбева, Боян Горанов, Руска Коркудова. В рубриката “Памет” са отбелязани годишнини на Дончо Цончев и Виолета Аврамова, на Ставри Борисов и Димитър Мешински. Отбелязани са юбилеите на три големи културни института в Плевен – на Регионалния исторически музей, Плевенска филхармония и ХГ “Илия Бешков”. В рубриката за литературна критика Лалка Павлова, Татяна Любенова, Здравка Шейретова и Албена Декова са представили творчеството на авторите Георги Стойков, Вангелис Зафиратис, Костас Нусиас и Теохарис Пападопулос. Последните трима са гостували на Международната писателска среща “Побратимени светове” в Плевен и са се представили с книги, преведени на български език. В юбилейният брой на алманах “Мизия” е отделено място и за авторите от Албания, Гърция, Русия и Сърбия, участвали в деветото издание на международната литературна среща. В броя на алманаха читателят ще намери също поезия за деца, както и хумор и сатира. Литературната продукция за 2012 и 2013-та година е представена от Татяна Любенова.  Художник на броя е Зоя Минева.

В края на юбилейният брой писателите са се простили с четирима свои колеги, напуснали божия свят през 2013-та – Катя Ванчева, Хинка Георгиев, Георги Вълев и Веселин Георгиев.

Изданието на плевенските писатели е подготвено за печат от редакционна колегия: Лалка Павлова, Татяна Любенова, Христина Комаревска и Цветан Розов. “Мизия” излиза с благородната финансова подкрепа на Община Плевен, Ротари-клуб- Плевен и доц. д-р Стелиян Димитров.

иван илиев

Представяне на алманаха направи журналистът Иван Илиев. Той не се впусна в критически анализ на творбите, защото по-важното е, че този алманах  е факт и може да започне своето самостоятелно битие. „Едно мога да потвърдя със сигурността на читател, а то е състоятелността на всяко подобно начинание – като акт на съзидание, като акт на благородно усилие и раждане на смисъл в едно битие – твърде сиво, повърхностно и огрубяло напоследък”, каза в заключение Иван Илиев, пожелавайки да са честити труда и усилията на всички, които са работили за създаването на този сборник.

От Община Плевен също поздравиха плевенските писатели по повод новото издание, след което автори прочетоха свои творби, включени в алманаха..

алманах

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...