Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенската Университетска болница първа на тезгяха за продан?

Плевенската Университетска болница първа на тезгяха за продан?

Първите лечебните заведения, които здравният министър Петър Москов предлага да бъдат раздаржавени са УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД в Пловдив и УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен. Те са залегнали съответно като точки 15 и 16 в дневния ред на днешното правителственото заседание, съобщава ПИК.

Според депутати от управляващата коалиция се готви повторение на разбойническата приватизация от времето на Костов.

Преди два дни съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов се противопостави на приватизацията на болниците.

От ДПС обявиха, че приемат раздържавяването, но искат ясно разписан ред.

Промените в Закона за лечебните заведения бяха одобрени неохотно от здравната комисия, но всички групи, включително ГЕРБ и реформаторите, не приемат тази драстична стъпка – тотална приватизация на болници.

Въпросът е преувеличени ли са страховете от приватизацията на болниците.

И сега приватизацията на общински болници е разрешена, но мрачни сценарии като масова продажба, прилапването им от фармацевтични компании или превръщането им в хотели не са се случили, пише пък Медиапул.

Като основен аргумент да извади държавните болници от забранителния за приватизация списък здравното министерство изтъква това, че иска да пренасочи бъдещия инвеститорски интерес от строителство на нови болници към развиване на съществуващата мрежа.  Изваждането на болниците от забранителния списък спомага за изпълнението и на друга дадена от здравното министерство заявка – държавата и общините да поемат стопанските разходи на болниците, които притежават, а парите от здравни вноски да отиват само за лечението и медицинските разходи.

Според синдикатите в здравеопазването, целта е да бъдат продадени санаториумите на здравното министерство,

които са в курортни градове и лесно могат да бъдат превърнати в спа комплекси. Сега голяма част от тях са в окаяно състояние, тъй като държавата няма средства да ги поддържа. Според синдикатите те умишлено се поддържат в лошо състояние в очакване на бъдеща приватизация и поставят въпроса как е възможно частник да печели от същата дейност, която е губеща за държавната болница при едни и същи цени на клиничните пътеки.

„Има само едни хора, които са заинтересовани да няма приватизация и това са директори на болници, в чийто интерес е болниците да са държавни или общински“, смята Стойчо Кацаров.

„Тези хора прибират печалбите за себе си, а дълговете са за държавата и общината. Това са група от директори на болници, които ги е страх, че като приватизират болниците ще спре кранчето. Ще трябва да инвестират и рискуват собствените си пари. И подкокоросват политиците, че ще стане голяма драма, а драма няма. Заинтересовани са и тези, които управляват болниците“, посочи той.

„Като спечели някой изборите, уволнява наред и си слага партийните кадри в бордовете на директорите. И всичко това е една политическа и всякаква друга корупция“, заяви Кацаров.

В същото време директори на големи болници като кардиологичната „Света Екатерина“ и университетската болница „Александровска“ приветстваха възможността за приватизация.
Част от лекарите очакват да се стигне по-скоро до приватизация на дейности, но не и на сгради, тъй като едва ли някой би проявил интерес към тях в сегашното им състояние.
Не всички в съсловието обаче посрещат с възторг идеята и у някои директори на болниците в страната има страхове, свързани най-вече със сградите и терените на болниците.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...

2 коментари

  1. Или пък екипът на Москов си затваря очите пред трупането на нови задължения от болниците с цел да бъдат по-лесно приватизирани, след което да бъдат докарани до фалит? Нека обходим всички гледни точки!

    • Ако държавните болници спрат да приемат хора (цигани) без осигуровки за лечение, може и да нямат задължения!!!! Не може всеки път когато циганите се сбият и да тичат по спешните кабинети, и естествено са лекувани (все пак това е задължението на лекаря) без да плащат, възмутена съм – естествено на наш (работещите) гръб, и поради тази причина болниците задлъжняват! Нека от там започнат реформите!!!! Плевенската болница е много добра, с много добри специалисти!!!!