Начало / Общество / Планът за управление на Природен парк „Персина” ще спомага развитието на екологичния туризъм

Планът за управление на Природен парк „Персина” ще спомага развитието на екологичния туризъм

Правителството одобри плана за управление на Природен парк „Персина“, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. С приемането му ще се постигне значителен обществен ефект не само в областта на опазване на биологичното разнообразие, а и в посока на развитие на екологичния туризъм, прилагане на устойчиви практики в горите и селското стопанство, привличане на донори и повишаване на социалния статус на местното население в pегиона на Природния парк. Ще се изпълняват и изискванията на европейското законодателство в сектор „Защита на природата“, както и на международни конвенции в тази област, по които Република България е страна.

Документът е изготвен на базата на съвременни и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии. Основното му предназначение е да осигури постигането на целите на природния парк за опазване и поддържане на разнообразието на екосистемите и на видовете от флората и фауната, осъществяване на научни, образователни и рекреационни дейности, както и създаване на предпоставки за развитието на туризъм и екологосъобразен поминък на местното население.
На основа на анализ на състоянието на живата и неживата природа планът определя главните цели на управление, функционалното зониране на територията и приоритетните дейности за изпълнение през следващите години.

Природен парк „Персина“, разположен на площ от 21 762,2 ха по цялата дължина на Свищовско-Беленската низина, е единствен по българското поречие на р. Дунав. Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавски влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка. Тук се намира и най-големият български и четвърти по големина в Европа дунавски остров – Персин, дал името на природния парк. Неговата дължина е 15 км, а на ширина достига до 6 км.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...