Акценти
Начало / Общество / Планът за управление на Деветашката пещера е внесен за утвърждаване в МОСВ

Планът за управление на Деветашката пещера е внесен за утвърждаване в МОСВ

деветашка пещера

Планът за управление на природната забележителност „Деветашка пещера“ е внесен за утвърждаване в Министерството на околната среда и водите, информират от пресцентъра на Община Ловеч. Това е финалният етап от процедурата по утвърждаване и узаконяване на стратегическия документ. След като бъде утвърден от министъра на околната среда и водите, той ще придобие статут на закон.

Внесените в Министерството материали съдържат плана за управление, карти, ГИС данни, снимки, протокол и присъствен лист от общественото обсъждане, всички постъпили предложения и становищата по тях.

Планът за управление на Деветашката пещера беше разработен от интердисциплинарен екип от специалисти на Федерацията от природозащитни сдружения „Зелени Балкани“ по задание на Община Ловеч. Това е първият план за управление на пещера в България.

Документът е за период от 10 години и съдържа дейности по опазване на културното наследство, флората и фауната в пещерата и същевременно разработването й като привлекателна туристическа дестинация от национално и световно значение.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...