Акценти
Начало / Култура / Писмото и четмото през вековете показва плевенчанин на своите съграждани (снимки)

Писмото и четмото през вековете показва плевенчанин на своите съграждани (снимки)

Своят кът на книжнината и писмеността представи днес пред плевенчани Диян Павлов – Джими.  „Снощи с ужас разбрах от интернет, че днес откривам музей. Трябва да кажа, че това не е музей, но много прилича. Не е и театър, но много прилича. Не е и училище, но много прилича. Не е и шоу, но много прилича. Въобще – не е като нищо на света”, представи пред събралите се гости домакинът своя 5-годишен труд. След това с думите на Конфуций – „Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах“, той прикани присъстващите да се потопят заедно с него в историята на далечните страни чрез силата на въображението, със скоростта на мисълта и крилете на фантазията.

Пътешествието започва от пещерните рисунки и стига до по-познатите нам способи за писмо и четмо. „Древните са казвали: „Знанието уби мъдростта”. А днешната констатация е, че информацията уби знанието”, с тези думи Диян Павлов започна своята презентация към миналото. Той сподели, че днес младите са свикнали да натиснат няколко копчета на компютъра и телефона си и да получат информацията, която им е нужна. Те не искат да знаят, защото за тях има много по-лесен начин за намиране на нужната им информация. Преди 40 хил. години обаче не е било така. С течение на времето хората са се развивали и за това говори еволюцията и множеството останали доказателства.  Свидетелство за това развитие са и първите писмени знаци, оставени върху стените на пещерите. Това все още не били съвсем знаци, а по-скоро рисунки, но през годините те се усъвършенстват и водят до създаването на писмеността, уточнява Диян Павлов. И така, започвайки с далечната праистория, домакинът над час разказва и показва  клиновидното писмо върху глинени плочки, египетските папируси, дървените дъски за писане, та чак до печатницата на Гутенберг.

От днес този кът на книжнината и писмеността е достъпен за всички желаещи да го разгледат. Адресът, на който може да бъде намерен той, е ул. „Петко Каравелов“ 8А , в близост до ОУ „Йордан Йовков“.

Следваща Предишна
музей Джими
музей Джими
музей Джими

музей Джими
музей Джими
музей Джими

музей Джими
музей Джими
музей Джими

музей Джими
музей Джими
музей Джими

музей Джими

музей Джими
музей Джими
музей Джими
Следваща Предишна

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...