Акценти
Начало / Образование / Пионерът на роботизираната хирургия стана „Доктор хонорис кауза” на Медицинския университет – Плевен

Пионерът на роботизираната хирургия стана „Доктор хонорис кауза” на Медицинския университет – Плевен

С почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Медицинския университет в Плевен днес беше удостоен проф. д-р Робърт Холоуей, директор на Клиниката по онкогинекология във Флорида Хоспитъл, САЩ и съосновател на Световния институт по роботика. Званието му се присъжда с решение на Академичния съвет на плевенеския университет за изключителната му подкрепа и принос към развитието на роботизираната хирургия и телемедицината в Плевен.

Отличителните знаци на най-високото академично отличие проф. Холоуей получи от ректора на университета проф. Славчо Томов. На церемонията в зала „Амброаз Паре” на Телекомуникационния ендоскопски център  присъстваха родителите на видния американски учен. На събитието присъстваха още член-кореспондент на БАН проф.д-р Григор Горчев, проф.д-р Иван Черноземски и проф. д-р Кеничиро Хасуми от Япония – „Доктор Хонорис Кауза на Медицинския университет в Плевен”,  основател на Международна изследователска фондация „Хасуми“, която прилага иновативни методи за лечението на рака.
Проф. Холоуей благодари за признанието и изнесе лекция пред академичната общност, български и чуждестранни студенти.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...