Акценти
Начало / Култура / Петко Петков получи наградата „Св. Пимен Зографски” за 2014 година, а няма ателие, в което да работи

Петко Петков получи наградата „Св. Пимен Зографски” за 2014 година, а няма ателие, в което да работи

Петко Петков

Тази вечер в Арт център Плевен 55 плевенски творци подредиха традиционната си есенна изложба „Послания“, на която се връчва годишната награда на представителството на СБХ – Плевен на името на Свети Пимен Зографски.  Есенният салон се открива за шеста поредна година, а наградата се връчва за пети път, припомни при откриването на изложбата председателят на представителството на СБХ – Плевен Сашо Камбуров.

изложба Послания

Честта да обяви носителят на годишната награда, която се връчва за постижения през отминаващата година, има кметът проф. Димитър Стойков. Преди да обяви името на нейния носител,  кметът изказа истинското си възхищение от творбите, включени в изложбата. Възхищавам се на таланта и вдъхновението, които успявате да съхраните, въпреки трудното време, в което живеем, каза проф. Стойков.

След което връчи грамота и парична премия на живописеца Петко Петков, който тази година заслужи наградата „Св. Пимен Зографски”.

След толкова години рисуване, тази награда за мен не е изненада, сподели минути след тържествения момент Петко Петков. Скромно той добави, че и други заслужават да получат отличието. Пожела си да продължи да работи, защото не брои наградите си. Забравям ги и гледам да рисувам, кратко обяснява. И сподели  голямата си мъка – няма ателие, в което да работи. Дават награда, а ателиета за художниците няма, добавя награденият автор. През лятото не е проблем, той работи под асмата на двора, но зимата е трудно. Но пак не се е е предал – ще рисува акварели и рисунки, докато се изпролети и пак може да разположи платното си на двора.

изложба Послания

изложба послания (2)

изложба послания (4)

изложба послания (5)

изложба послания (6)

изложба послания (7)

изложба послания (8)

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...