Акценти
Начало / Крими / Петима телефонни измамници спипаха при акция полицаи от Плевен, Ловеч, Пловдив и София

Петима телефонни измамници спипаха при акция полицаи от Плевен, Ловеч, Пловдив и София

телефон

Петима телефонни измамници са задържани при съвместна полицейска операция служители на ГД “Криминална полиция” и областните дирекции в Пловдив и Плевен, информират от пресцентъра на МВР. Операцията е извършена на 29 юли със съдействието на СДВР, и ОДМВР – София и Ловеч, под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив.

В хода на полицейската акция, непосредствено след извършване на телефонна измама на жител от село Пасарел за сумата от 2000 лева, са задържани четирима жители на град Левски – В.А.-Малкия (37 г.), криминално проявен и осъждан за кражби, управление на МПС след употреба на алкохол и незаконно преминаване на граница, И.И. (28 г.) с криминални регистрации и осъждан за измами, П.П. (33 г.), с криминални прояви и осъждан за кражби и измами, и Д.А. (39 г.), криминално проявен и осъждан за измами. Те били арестувани в близост до ловешкото село Горско Сливово в ползвания от тях автомобил „Фолксваген“. При проведените процесуални действия са намерени и иззети вещи и предмети, свързани с осъществяваната от тях престъпна дейност – множество SIM карти, мобилни телефони, картодържачи и други.

В рамките на полицейските действия със съдействието на СДВР и ОДМВР – София, в Божурище е задържан и столичанинът С.Г. (34 г.), който бил ползван от групата като “куриер”. В него са открити и иззети също мобилни телефони, SIM карти, както и отнетата по измамен път парична сума.
От проведените оперативно-издирвателни действия е установено, че групата е съпричастна към осъществяването на измами и опити за измами на територията на Пловдивска област и София, които в момента се разследват. Извършителите са използвали познатата схема с позвъняване на случайно избрани телефонни номера и въвеждане в заблуждение на жертвите, че техен близък е пострадал при пътно-транспортно произшествие и се нуждае спешно от пари за скъпоструваща хирургическа интервенция.

По случая е образувано досъдебно производство. Петимата мъже са задържани за срок до 24 часа. Работата по разследване на престъпната им дейност продължава.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...