Акценти
Начало / Здравеопазване / Пенка Георгиева, пациентски представител в НС на НЗОК: Ще използваме всички механизми в новия НРД да има съществени промени в полза на диабетиците

Пенка Георгиева, пациентски представител в НС на НЗОК: Ще използваме всички механизми в новия НРД да има съществени промени в полза на диабетиците

Държавата е длъжник на децата и бременните жени със захарен диабет, затова ще използваме всички механизми това да се промени в новия Национален рамков договор. Това заяви Пенка Георгиева, член на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на пациентските организации и председател на асоциация „Усмихни се”. Тя участва в кръгла маса по проблемите на пациентите с диабет, която се проведе в Плевен.

Пенка Георгиева коментира изнесеният проблем от доц. д-р Чайка Петрова, ръководител на Детски диабетен център към УМБАЛ – Плевен, свързан с хоспитализацията на деца с диабет. Според сега действащия НРД, тези деца имат право само веднъж месечно да бъдат хоспитализирани, а често пъти те имат нужда от повече от едно постъпване в болница за месец, обясни Георгиева и заяви, че като член на Надзорния съвет на НЗОК  ще настоява с всички възможни механизми това да бъде променено в следващия рамков договор.

Другият поставен проблем, който Пенка Георгиева коментира, се отнасяше до броя на отпусканите тест-ленти за диабетици. В момента за децата до 18-годишна възраст  се отпускат 1 100 тест-ленти. Но по данни на доц. д-р Чайка Петрова някои пациенти не ги изразходват, а в същото време на други недостигат. Конкретното   предложение на доц. Петрова е прехвърляне на тест ленти от една група пациенти към друга. „Така от една страна ще бъде решен проблемът, а от друга биха се спестили средства на Здравната каса”, обясни Пенка Георгиева.

В същото време отпусканите тест ленти за възрастни са крайно недостатъчни. Предложението на пациентските организации е да се въведе принципът на договаряне с фирмите, които осигуряват тест-ленти. „ Факт е, че в момента у нас в аптеките тест-лентите се продават по цени  на дребно за около 26 лв. А същото количество от Англия и Германия пациентите си купуват само за 15 лв., включително с доставката. Крайно време е НЗОК  да въведе принципа на конкурентност. По този начин ще се освободят средства и без да се използва допълнителен ресурс, държавата може да увеличи значително лентичките за възрастни”, коментира Пенка Георгиева.  Тя  обърна внимание на това, че в НЗОК има желание това да бъде променено и изрази надежда, че с новия НРД може да бъде постигната желаната промяна.

Председателят на асоциация „Усмихни се“ коментира и проблема с инсулиновите помпи за децата с диабет. „В тази посока бе и една от инициативите на нашата организация, която реализирахме с подкрепата на всички пациентски организации. В Македония, която не е страна член на ЕС, се осигуряват инсулинови помпи за деца и възрастни без ограничения. Там тест-лентите са много повече, а здравния им фонд плаща по-малко средства за кутия, отколкото у нас”, каза Георгиева.

С подкрепата на доц. Катя Тодорова – началник на Клиниката по ендокринология, в Плевен ще се работи за предоставяне на инсулинови помпички за бременни жени в рамките на инициатива на асоциация „Усмихни се”. „Заради трудното контролиране на диабета по време на бременността, много жени губят децата си. Годишно става въпрос за 12 бременни жени със захарен диабет, които имат нужда от такива помпички, за да родят живи и здрави деца”, обясни Георгиева.  Вече са водени разговори с фирмите, които доставят тези помпички и те са изразили готовност да ги доставят безплатно. Държавата обаче трябва да поеме консумативите за тях. Месечно сумата е около 280 лв. на дребно, но при договаряне с НЗОК цената значително ще падне, категорична е Пенка Георгиева.

„Ще настояваме първоначално държавата да осигури консумативи за инсулинови помпи за около 60 деца, които в момента се лекуват с тях,  и за бременните, защото смятаме, че  държавата е длъжник на децата и на жените с диабет”, заключи Пенка Георгиева .

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...