Акценти
Начало / Общество / Паметна плоча на загиналите рицари хоспиталиери откриха в Никопол /галерия/

Паметна плоча на загиналите рицари хоспиталиери откриха в Никопол /галерия/

паметна плоча рицари никопол

Паметна плоча  на загиналите рицари хоспиталиери в битката при Никопол през 1396 г. беше открита днес в крайдунавския град.С това тържествено беше отбелязана и 20-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Суверенния Малтийски орден и Република България.

За церемонията в Никопол пристигна посланикът на Суверенния Малтийски орден Камило Дзуколи. Сред официалните гости бяха и вицепрезидентът Маргарита Попова, посланикът на Венецуела НП Ориета Капони, Андрей Малакей – представител на Руското консулство в Русе, областният управител на област Плевен – арх. Бойко Балтаков, народният представител Васил Антонов, председателите на общинските съвети в Никопол и Плевен, епископите на Никополска епархия и на Софийско-Пловдивска епархия, представители на православната църква и мюсулманската общност.

паметна плоча рицари никопол (2)

Паметната плоча беше открита от посланикът на Малтийския орден Камило Дзуколи и кмета на Никопол – Емил Бебенов.

„Преди 618 години на това място бе изписана една важна страница от историята на България и Европа и с този скромен, но изключително важен паметник, ще напомняме на идните поколения за нея. Идеалите, за които са загинали рицарите хоспиталиери край Никопол, са същите, които споделяме и днес – уважение и достойнство към човешката личност, свобода и справедливост”, каза при откриването на паметната плоча Камило Дзуколи. Той подчерта, че България е един от главните герои за запазване на тези идеали, които не залязват в хода на историята.

Кметът на Никопол Емил Бебенов припомни историческите събития, разиграли се през далечната 1396 г. по тези места, като акцентира, че онзи исторически период, събрал в единни съюзи намиращите  се във феодално разцепление европейски държави, може да се определи като първи опит за обединение на Европа.

С приветствие към събралите се за празничния повод се обърна и вицепрезидентът Маргарита Попова, която припомни, че досега Малтийският орден е реализирал над 200 проекта в 83 селища в страната и негови доброволци са оказали помощ на бедстващите ни сънародници в Аспарухово и Мизия.Нека си пожелаем единение, сила, несломима вяра и желание да работим и да се грижим за бедните и страдащите, призова Маргарита Попова.

паметна плоча рицари никопол (8)

В края на официалната церемония кметът Емил Бебенов връчи на Камило Дзуколи символичния ключ на Никопол и икона на Пресвета Богородица, а също и книга за историята на града. Посланикът на Малтийския орден дари на никополската болница дефибрилатор и инструменти за спешна помощ.

паметна плоча рицари никопол (9)

След което двамата засадиха борчета в близост до паметната плоча.

паметна плоча рицари никопол (3)

Празничната вечер завърши с почерпка  – бяха приготвени и раздадени 500 сондвича. Никополчани имаха възможност да разгледат и постерната изложба, разказваща историята на Малтийския орден, основан преди повече от 1000 години.

паметна плоча рицари никопол (6)

паметна плоча рицари никопол

IMG_3426

паметна плоча рицари никопол (7)

IMG_3446

IMG_3445

паметна плоча рицари никопол

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Roger Miranda Gómez

    Cordiales saludos para todos los amigos de la Soberana Orden de Malta. Fraternalmente,
    Roger Miranda Gómez ,
    Director Iniciativa de Formación e Investigadiones Unionistas (IFIU)
    Las Brisas, B-68
    Managua, Nicaragua.-