Начало / Култура / Още следващата година в Плевен може да има Лятна академия за китаристи

Още следващата година в Плевен може да има Лятна академия за китаристи

 

Възможно е още през следващото лято в Плевен да се проведе академия за китаристи. Това каза днес Николай Михайлов, преподавател по класическа китара от НУИ „Панайот Пипков” в Плевен и основен организатор на започналата днес в града ни  първа среща конкурс „Живи струни”.

В нея участват 78 млади китаристи на възраст от 6 до 18 години и по думите на Николай Михайлов това е внушителен брой дори за международен конкурс.  Освен от Плевен, са записани инструменталисти от Луковит, Бяла Слатина, Тетевен. Те се представят в една от жанровите категории „Класическа китара” „Инструментална композиция” и  „Песен с жив акомпанимент”.

IMG_4899 Живи струни

Плевен може да стане китарен център в България, а и на европейско ниво, убеден е Николай Михайлов. Основание за това е както географското разположение на града ни, така и китарната школа в  Музикалното училище в града ни.  В момента там се подготвят 36 китаристи в  два класа с преподаватели  Николай Михайлов и Борислав Нанков. Макар и съвсем млада – школата е на пет години, учениците вече имат сериозни изяви, подчерта Михайлов. А през следващата година те ще имат и първи участия в международни конкурси – в Румъния и Сърбия. През тази учебна година ще завършат първите четирима випускници на класовете по китара, като един от тях – Христо Йорданов, вече преподава в Луковит. Христо е един от журито в конкурса „Живи струни”.  Останалите членове са двамата преподаватели от Музикалното училище – Николай Михайлов и Борислав Нанков, известният китарен педагог Любомир Анов, Милена Грамова – преподавател по китара в читалищна школа в Плевен. Председател на журито е Екатерина Икономова – преподавател в софийска школа.

IMG_4895 живи струни

В една от паузите на конкурса Екатерина Икономова сподели за ИнфоПлевен, че е впечатлена от резултата, който показват дори и най-малките участници. „Основната заслуга за това е на преподавателя им Николай Михайлов, който работи с голяма любов и внимание с  учениците. Той е новатор, работи по нова методика и резултатът от неговото ново отношение  е виден”, каза Икономова. По думите й такава промяна в методиката на преподаване на класическата китара е необходима, за да отговори на интереса на съвременните деца.

 Утре Екатерина Икономова ще направи майсторски клас, в който ще участват 7 китаристи от 7 и 8 клас.

 „Тази среща е един празник за китаристите.  Искрено вярвам, че Плевен ще успее да стъпи здраво на полето на националните и муждународни конкурси за класическа китара, които се провеждат в страната”, добави Николай Михайлов, който с колегите си подготвя проекти за европейско финансиране, но разчита и на подкрепата на Община Плевен за реализирането на Лятната академия и прерастването на срещата в международен фестивал..

В понеделник първото издание на „Живи струни”  ще завърши с концерт и награждаване на най-добре представилите се в конкурса. Церемонията ще се състои в концертната зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” от 19 часа.

IMG_4896 Живи струни

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...