Начало / Образование / Отлично представяне на ученици от ГПЧЕ – Плевен на състезание по ораторски умения на английски език

Отлично представяне на ученици от ГПЧЕ – Плевен на състезание по ораторски умения на английски език

Отборът по „Речи и дебати на английски език“ на ГПЧЕ – Плевен се представи отлично в състезание, провело се в Русе на 21 ноември. Двама от възпитаниците на учебното заведение се класираха на второ и четвърто място в надпреварата. Шестимата ученици – Даяна Балева от 12 а клас, Кристиян Ценов от 11 д клас, Росица Методиева от 9 б клас, Тихомир Каменов от 12 а клас, Здравко Трайков от 12 г клас и Нена Атанасова от 11 в клас, разказаха пред ИнфоПлевен за своето участие.

Даяна се класира на второ място, а Кристиян заема четвъртата позиция. Двамата се състезават с около 60 участника в своята категория – ораторство. Самото състезание се състои от пет категории, като участниците в него имат възможност да се включат в повече от една категория. Това са категориите: ораторство, в която участие вземат Росица, Даяна и Кристиян; поезия, където се включва Нена; актьорско майсторство, в което участниците се представят по двойки и където се включват двойките на Тихомир и Здравко и Росица и Нена; дебати; проза. Участниците в състезанието наброяват около 150 от 13 училища в Североизточна България, но плевенските ученици се представят отлично, въпреки самоподготовката. Помощ получават от бивш възпитаник на гимназията, който е и съдия на състезанието, и преподавател по английски език, който идва от Езиковата гимназия в Ловеч. Всички участници в отбора имат опит поне по веднъж на това състезание и споделят, че емоцията, която им дава включването, наистина ги мотивира. Шестимата младежи споделиха, че наистина има ползи от участието в подобни състезания, макар че много от съучениците им не се отнасят сериозно към тях. Едно от преимуществата, които те изтъкнаха, е, че така се развива умението за говорене пред широка аудитория, изнасянето на речи, смекчава се притеснението, развиват се и лидерски умения. Самото състезание е по-различно от останалите, тъй като всеки сам има право да избере темата, върху която ще работи, и това дава творческа свобода.

Даяна се класира на второто място с реч, в която споделя за своите говорни смущения и начините, по които се справя с тях. Кристиян изготвя оратория за възрастовата дискриминация и проблемите, които срещат младите и възрастните при намиране на работа. Росица пък се представя с разработка, свързана със свободата на медиите – проблемите и различните решения, които вижда тя.  В категорията за проза Нена се представя с произведение на Ерика Орлов, в което се разказва за една личност, болна от рак, и това как тя се справя с живота. Категорията дуо или актьорско майсторство Нена и Росица се представят с комедията „Агент XXL”, a Тихомир и Здравко пресъздават в рамките на 10 минути популярната книга на майсторката на криминални романи Агата Кристи – „Десет малки негърчета”.

Тази събота Кристиян ще представи своето училище на още едно състезание – Междуезиковото, в което се включват изявени възпитаници на езикови гимназии от цялата страна. Ученикът от немската паралелка, заедно с други трима възпитаници на ГПЧЕ – Плевен, ще се включи в състезанието, което подлага на тест знанията по два чужди езика и е познато със своята сложност.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...