Акценти
Начало / Общество / Опасни велосипедисти дебнат плевенчани по ремонтираната пешеходна зона

Опасни велосипедисти дебнат плевенчани по ремонтираната пешеходна зона

пешеходна зона Плевен

Ремонтираната част от централната пешеходна зона в Плевен се е превърнала в скоростно трасе за екстремни велосипедисти, които са се превърнали в реална заплаха за пешеходците. За това алармират от полицията в града. За да бъдат избегнати сериозни инциденти, тъй като вече има блъснати малки деца, от ръководството на полицията ще изискат от Община Плевен да се поставят забранителни знаци за велосипедисти в началото и в края на пешеходната зона. От своя страна от МВР – Плевен ще осигурят три пеши наряда от по двама полицейски служители, които да следят за спазването на забраната.

За да е по-ефективна дейността им, ще настояваме и за промяна в нормативната уредба от страна на Общинския съвет, за да можем да налагаме по-сериозни санкции, каза директорът на плевенската полиция главен инспектор Йордан Каменов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

7 коментари

  1. иван иванов иванов

    А защо не помислите и за нападенията над велосипедисти в района на велоалеята около Балаклия?Няколко пъти там роми затварят пътя с дървета и крадат велосипеди

  2. Елементарно е решението, а именно една жълта лента за велоалея. Тъпанари вместо да толерират спорта, те мислят за забранителни знаци и за безмислени патрули и глоби. Нямам думи, а нека дрифта израства по улиците и ми говорете за безппастност по улиците. Как пък някой не се сети да забрани моторите, че и всички МПС-та в Кайлъка?

  3. мноого умно

    Че то по тази логика трябва да се забрани карането на велосипед и по алеите в Кайлъка. Само, че тези, които измислят забраните едва ли са се качвали на велосипед. Не може да забраняваш без да даваш алтернативен вариант. А къде да се движат велосипедистите – по претоварения с движещи се и паркирани автомобили бул. Дойран или между колите и тролеите по „Д. Попов“ и „Д. Константинов“. А някой ще спре ли гонките с коли и мотори по градските булеварди и в Кайлъка. А гащниците, които безцеремонно карат и спират автомобилите си по велоалеята?…
    Поддържам идеята да се обозначи велоалея през пешеходната зона и не само там. Вече много хора от различни възрасти карат велосипед и това трябва да се стимулира, а не да се санкционира. И разбира се, да се изгражда толерантност между пешеходци, велосипедисти и шофьори, още повече, че болшинството от нас влизаме и в трите роли.

  4. Надка Пиратка

    Миналата седмица бях свидетел как едно момче с колело блъсна детенце, чиито родители бяха в кафенето наблизо. Момчето беше виновно, извини се. Не го оправдавам, но едва ли ще кара вече така, определено се поуплаши. Както и родителите, едва ли ще оставят детето си само по главната, докато си пият кафето. Не е начина да се забранява на всички велосипедисти да карат, заради няколко мухльовци на които има липсват първите седем години и контрол, както и липсата на място да си правят трикове и забавления с велосипедите и да карат безопасно и свободно. Вместо това трябва да се направи повече за тях и за тези които използват велосипеда като средство за придвижване. Общината – защо в този прословут ремонт на ЦГЧ не беше включен проект за нова велоалея? Какво и е европейското на новата градска част освен, че е нова? МВР – осъзнайте се в кой век живеете! Аз съм велосипедист или поне бях. Преди година пострадах от безразсъден шофьор, който не спря и ме отнесе на колелото до Шелл. След няколко месеца лично бях свидетел на три катастрофи на същото място. Защо, мило ми МВР, не направите нещо по въпроса с това кръстовище? Сложете светофари, изчистете тревата от колелото за да има видимост насреща. Не е толкоз сложно. Както и общината може да се погрижи за велоалеята и изобщо за по-добри условия за велосипедистите. Вече са доста, не забелязвате ли?! Също съм и шофьор и плащам редовно данък, гражданска, винетка. Съм за, да се отделят средства от данъците за създаванена велосипедна мрежа. Развивайте се, не се връщайте 30 години назад. Ако забраната се случи, ще организирам протест срещу това безумие!

  5. Надка Пиратка

    С уважение към автора, но оправете заглавието.
    Дебна, според тълковния речник, означава:
    дебнеш, мин. св. дебнах, мин. прич. дебнал, несв.; кого/какво.
    1. Следя, наблюдавам тайно и внимателно. Котката дебнеше мишката до дупката и.
    2. Изчаквам подходящ момент, за да направя нещо.
    3. Прен. Заплашвам постоянно. В джунглата на всяка крачка те дебне опасност.

    Едва ли някой велосипедист дебне прешеходците за да ги блъсне.
    Поздрави!

  6. Това е ненормална реакция на ненормално нещо. Няма смисъл от забрана, а от известно количество боя която да маркира велоалея което да минава пред ЦГЧ.
    Вярно си трябват поне малки глоби понеже и по центъра и в Кайлъка има доста подсрастващи които карат все едно някой ги гони.
    П.С. Аз съм и шофьор и пещеходец и колоездач.

    П.С. Общината да вземе да каже за какво са сложени тея „имитации“ на камери по кръстовищата след като миналото лято на кръстовището на Гренадерска и Г. Кочев (кръстовището на сладкарска) бях с велосипед една кола ме засече и се попребих малко (1 месец болничен и след това още 2-3 месеца докато се възстановя напълно) , шофера избега. А от КАТ ми викат че от записа не може да си види номера на автомобила, а случката стана лятно време около 17 часа в един прекрасен слънчев ден в който се предполага че условията за снимане на камерите биха били идеални.
    Явно тея камери които са сложени от общината по кръстовищата имат за единствена цел да се усвоят пари, а не както се предполага да имат някаква полза за хората.

  7. Надка Пиратка

    Тихомир, това със записа от камерите и при мен беше проблем. Защо, мислиш, не го бяха изискали този запис и не водеха експертизата по него? Бяха прикачили някакви снимки с ужасно качество. Беше нарисувана жалка схема на мястото, по която трябваше да давам показания.. С черепно-мозъчна травма и още доста контузии, при положение, че нямам вина за катастрофата, следователя и експерта по ПТП ми казват, че записите се държали само по няколко часа, защото нямало достатъчно памет на сървъра да се съхраняват за по-дълго. Оказва се, че някои от камерите са на Общината, други са на МВР.