Акценти
Начало / Икономика / Около 67 000 са пчелните семейства в Плевенско

Около 67 000 са пчелните семейства в Плевенско

По данни на Областна служба „Земеделие” в Плевенска област миналата година са произведени над 1 200 т мед, което е близо 1/8 от пчелния мед на България. Но според  Васил Палазов, председател на Областния пчеларски съюз между 40 и 50 процента от произведения в областта мед все още не е продаден, тъй като производителите очакват  по-добри цени. В момента изкупните цени се движат между 4-4.40 лв., а за акациевия мед – 4.60 лв.

Ниските изкупни цени са и най-сериозният проблем пред пчеларите, отчитат от Областния пчеларски съюз. През последните години другата сериозна заплаха пред пчеларите е така наречения синдром на празния кошер. Все повече пчелни семейства, по необясними причини, напускат кошерите. През последната година пчеларите в региона съобщават за около 400 пчелни семейства, напуснали кошерите си. Като в някои села, Крушовица например, се отчита 80% загуба на кошери. По последна статистика общият брой на пчелните семейства в Плевенско е 67 000.

От Съюза на пчеларите обаче настояват да бъде направено преброяване, за да се регистрира съвсем точният брой на пчелните семейства. Поради не съвсем точната статистика броят им в цялата страна се движи в много широк диапазон – между 600 и 700 000. Чрез създаването на регистър на пчелните семейства към всяка община ще се разбере най-добре има ли резултат от европейските програми, които вървят в сектора през последните години и с колко са се увеличили пчелните семейства, обясни Васил Палазов.

Сериозността на проблема с изчезването на пчелите се определя не от намаляването на произведения мед, а заради основната дейност на пчелите – опрашването. По данни на Евростат 74% от храните се дължат на пчелите, заради опрашването.  А през последните 50-60 години човек реже клона, на който седи, не за първи път алармират пчеларите. От една страна намаляват горите, които са естествено обиталище на пчелите и се увеличава делът на зърнените култури, които ги прогонват. Намалява и другата медоносна растителност. А в България се добавя и един друг проблем – голямата престъпност, която принуждава пчеларите да развиват дейност все по-близо до населените места, за да могат да защитят кошерите си от кражба, и така се отдалечават от медоносната растителност.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...