Акценти
Начало / Здравеопазване / Около 40% от страдащите от болестта на Бехтерев все още не са диагностицирани

Около 40% от страдащите от болестта на Бехтерев все още не са диагностицирани

В страната има около 30 000 души, които страдат от болестта на Бехтерев. Тревожното е, че около 40% от страдащите от това заболяване не са диагностицирани. За това алармираха днес на пресконференция инж. Живко Янков  – председател на Българското сдружение на болните от  болестта на Бехтерев,  и  д-р Красимира Стефанова специалист ревматолог от Плевен. Поводът за пресконференцията е провеждащата се днес в Плевен информационна среща по проблемите на болните от това социално значимо заболяване.

Болестта на Бехтерев засяга млади хора в активна възраст между 18 и 35 г. Заради неясните симптоми на заболяването се забавя неговото навременно диагностициране, което влошава състоянието на болния и води до неговата инвалидизация, посочи д-р Стефанова. По думите й между 6 и 8 години отнема поставянето на диагноза, тъй като обикновено пациентите се насочват към ортопед, невролог докато стигнат до ревматолог. При подължаващи повече от три месеца болки в гърба, сутрешна скованост, нощно изпотяване трябва да се потърси консултация с ревматолог, за да се установи дали става въпрос за Болест на Бехтерев и да се започне своевременно лечение, посочи д-р Стефанова.

Засегнатите от това заболяване се повлияват най-добре от така наречената биологична терапия. За нея годишно касата отделя 57 млн. лв., които има опасност да бъдат орязани, каза инж. Янков. По тази причина от Сдружението са изпратили в НЗОК предложение, в което настояват да бъде облекчена бюрократичната тежест пред болните от това заболяване, изискваща те да подават на всеки шест месеца документи в НЗОК и да се гарантира лечението на болните.  Предстои тристранна среща с участието на представители на Здравната каса, Сдружението и Дружеството по ревматология, на която да бъдат обсъдени проблемите.

В днешната информационна среща, с която ще завърши първата част от кампанията „Сега вече зная”, ще участват още Елена Атанасова – психотерапевт, зам.председател на Българска асоциация по психо онкология, Асен Георгиев общ представител на пациентските организации в Комисия по прозрачност за лекарствената политика, юридически консултант и анализатор по въпросите на здравеопазването, и д-р Веселин Михайлов специалист ортопед и травматолог от Велико Търново.

Целта на информационната среща е да се обсъдят проблемите на болните от Болеста на Бехтерев, но и да се насочи вниманието на хората към това заболяване. През последните години се увеличават засегнатите от него. То е генетично обусловено и статистиката показва, че между 80 и 90 процента са носители на гена, който предопределя заболяване на костната система. Знанието за това насочва вниманието и при първи симптоми да се търси специализирана лекарска помощ. Не всеки носител на гена обаче развива болестта, между 8 и 9 процента са носители, но не се разболяват.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...