Акценти
Начало / Здравеопазване / Около 12 хил. лв. излиза лечението на пострадал в ПТП в Плевенската реанимация

Около 12 хил. лв. излиза лечението на пострадал в ПТП в Плевенската реанимация

В Плевенската реанимация средният разход за пациент, пострадал при тежко ПТП, се равнява на 12 хил. лева, а по здравна пътека касата възстановява 2284 лева. Това стана ясно на съвместна пресконференция във ВМА на началниците на пет големи реанимации в страната – ВМА, „Пирогов“, Плевен, Бургас и Пловдив, информират от news.bg. Ръководителите представиха плашеща статистика от последните три години за пострадалите граждани и за нужните суми за тяхното възстановяване.

Все повече българи стават жертва на пътни инциденти, а тежките им, скъпо струващи за болниците травми, системно се недофинансират от държавата. По думите на проф. Милан Миланов, началник на реанимацията в „Пирогов“, една ортопедична травма на една анатомична област струва средно 4 400 лева, на повече от една област – 7 600 лева, а тежката политравма – по 1490 лева на ден без медицинските изделия. За подобно лечение при 15 дни в интензивното отделение застрахователи на пострадали чужденци изплащат по 48 хил. лева, а държавата дава 2300 лева.

От приетите за лечение пострадали след ПТП-та 11% завършват с летален край, 50 % остават трайно инвалиди, а 47 % са временно нетрудоспособни.

Освен мрачната статистика, медицинските специалисти предлагат и решение – застраховане или създаване на отделен фонд, по който да се изплаща лечението на пациенти с тежки травми, тъй като лекарите са убедени, че не е редно данъкоплатецът със своите здравни осигуровки да осигурява лечението при пътни инциденти.

По изчисление и на лекари, и на здравния министър лечението на тежки травми при ПТП струва малко над 20 млн. лева на година. Медиците призовават държавните органи да намерят решение в насока застраховане, което да осигури нужния финансов ресурс и за лечение на пациентите, и за финансиране на болниците, за да не трупат те дългове за сметка на спасявани човешки животи.

Снимка: архив

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...