Акценти
Начало / Култура / Огнян Кузманов: В Арт центъра сме отворени към всеки с нови идеи, градивно мислене и позитивизъм в душата

Огнян Кузманов: В Арт центъра сме отворени към всеки с нови идеи, градивно мислене и позитивизъм в душата

IMG_6219Арт-център-две-години

Г-н Кузманов, през месец декември Арт център Плевен отпразнува две години от създаването му. Каква е равносметката ви за този период от време?

– През изминалите две години от създаването на центъра се постарахме да реализираме основната си цел, а именно да създадем така наречените „Културни мостове“ с много градове от България. Мисля, че това вече е факт и неслучайно до Община Плевен  пристигат благодарствени писма за това, че колегите имат жив контакт с нашата културна общественост. С тези техни гостувания отваряме възможността плевенските художници да представят свои изложби в техните градове (на реципрочен принцип). Тук бих желал да поясня, че техните общини финансират техните гостувания в Плевен, а ние се опитваме да се договаряме с нашите спонсори да им подсигурим ниски цени за нощувки и почерпка с чаша вино при вернисажите.

А какво успяхте да направите за плевенските художници?

– До сега сме реализирали няколко самостоятелни изложби на плевенски художници. Никой, подал заявка, не е бил върнат. Благодарение на личните ми контакти успях да уредя гостуване на 16 плевенски художници през пролетта на 2014 г. в Културните салони в Гранд хотел „Поморие”. Бих казал, че това беше и една чудесна безплатна ваканция за колегите, които я оцениха по достойнство.

Ще отбележа и пленера „Есен в Кайлъка”, който беше реализиран по одобрен от Общината проект.  Осем плевнски художници се включиха в него, а на финала му всеки подари по една своя картина на Общински съвет – Плевен. За което получиха хонорари и материали за рисуване.

За есента на 2015 година вече имаме подадени четири заявки за самостоятени изложби на плевенски колеги.  А до лятото предстоят гостуващи изложби на Казанлъшки, Пазарджишки, Габровски, както и две много интересни групови изложби. Радвам се, че имаме много голяма посещаемост от ученици  и  най – вече от бъдещи художници от НУИ „Панайот Пипков“, СОУ „Иван Вазов“ и др., както и редовни посетители – граждани и гости на Плевен, за което благодаря.

За съжаление бих искал да отбележа, че когато гостуват изложби на колеги от другите градове, от наша страна много малка група художници уважават с присъствието си събитието. За мен това е знак, че нещата в нашата гилдия не са наред! Не бих желал да коментирам колко е етично и морално това поведение и какво прозира зад фасадата му! Надявах се, че със създаването на Арт центъра и дейността му, ще се обединим и ще работим в една посока, но явно съм се лъгал!

Не е много оптимистично това, което споделяте.

– За съжаление дружеството ни не е „група на художници“, а конгломерат от „групички“ и да си председател на такова дружество е много тежка задача. За това не облазявам колегата Сашо Камбуров!

Дано има повече оптимизъм около финансовата обезпеченост на Арт центъра.

– Благодаря на кмета проф. Стойков и на Общинските съветници, че са ни гласували добър бюджет, както и на Фондация Америка за България, която за втора година ни подкрепи и ни даде възможност да развиваме детската арт занималня. Сега предстои да започнем и занимални с музика, театър и народни танци. Детското присъствие в арт центъра е приоритет в дейността ни и трябвада отдадем заслуженото на колежката ми Владимира Йорданова, че с такава любов и себераздаване върши задълженията си.

Искам  да благодаря и на спонсорите ни, без които нямаше как да реализираме много съпътстващи дейности.С тяхна помощ и в знак на нашата признателност успяхме да организираме Коледен бал, за да отбележим втората годишнина на Арт центъра. Поканени бяха всички хора, допринесли по някакъв начин за дейността му през 2014 година. Събитието бе уважено от областния управител, заместник кметове, общински съветници, минали, настоящи и бъдещи спонсори, както и приятели, безвъзмездно помогнали ни през годината. Общо около 100 човека, което бе лимита, с който плевенска фирма ни организира празника.

–  Каква е личната ви равносметка за тези две години?

– Аз следвам принципа „Прави каквото трябва, да става каквото ще!“.  Знам, че има много недоволни от това, че аз ръководя центъра. Знам и констатирам грешки, които съм допуснал през тези две години, сремейки се да създам равнопоставени условия за всички. Знам, че няма идеални хора, но не мога да приема злобата, завистта, низостта, както и задкулисието, което се шири в нашето „общество“!

Приканваме и оставаме отворени в Арт центъра към всички хора и колеги с нови креативни идеи, градивно мислене и позитивизъм в душата. Под слънцето има място за всички!

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...