Начало / Култура / Обявиха конкурс за детска рисунка и фотография на тема „Победи опасността”

Обявиха конкурс за детска рисунка и фотография на тема „Победи опасността”

детска рисунка

Държавната агенция за закрила на детето, в партньорство с Министерство на здравеопазването и други държавни институции, граждански организации и общински администрации  обяви началото на Националната кампания „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа”. Целта на тази кампания е да се засили вниманието на обществото към темата за детската безопасност и тя да бъде приета като споделена отговорност и грижа на цялото общество.

В рамките на кампанията се Национален конкурс за детска рисунка и фотография или фотоколаж на тема „Победи опасността”. Идеята е така да се проворикар интересът на децата сами да открият и осъзнаят възможните опасности и начините да ги избегнат. А от друга страна да насочи вниманието на родителите и обществото към темата за детската безопасност.  Конкурсът ще даде възможност за изява на творческата индивидуалност на децата и ще развие креативното им мислене.

Конкурсът включва три подтеми: „Детската безопасност и домът”, „Детската безопасност на пътя и в превозното средство” и „Местата за игра, отдих и забавления – безопасни за деца”.

В конкурса могат да участват деца на възраст от 5 до 18 години.

В рамките на националната инициатива е включен и друг конкурс  под мотото „В подкрепа на детската безопасност”. Акцентът в него е превенция на инцидентите и битовия травматизъм при децата, чрез насочване вниманието на обществото към темата за детската безопасност и насърчаване реализирането на инициативи, програми и проекти за превенция на рисковете от злополуки и наранявания на деца, за отстраняване на опасностите в бита и жизнената среда и развитие на социални умения.

За участие в конкурсите могат да кандидатстват детски градини, училища, читалища, клубове и школи за деца, домове и резидентни услуги за деца, лишени от родителски грижи, държавни институции, областни и местни администрации, неправителствени организации, фирми, медии и журналисти, които са реализирали инициативи, програми или проекти за превенция на рисковете от злополуки и наранявания при деца и за отстраняване на опасностите в бита и жизнената среда.

Повече информация за инициативите може да бъде намерена на сайта на РЗИ-Плевен www.rzi-pleven.com

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...