Акценти
Начало / Общество / Общински съветници от Никопол отговарят: Кметът еднолично е подписал договор по ТГС България –Румъния 2007-2013, поставящ Община Никопол пред риск от фалит

Общински съветници от Никопол отговарят: Кметът еднолично е подписал договор по ТГС България –Румъния 2007-2013, поставящ Община Никопол пред риск от фалит

SAM_6076-Дунав НикополПо повод официално становище на Община Никопол, в което се заявява, че Общинският съвет осуетява изграждането на геозащитно съоръжение за защита на населението от наводнения, председателят на Общинския съвет – инж. Мария Георгиева и групата общински съветници, неподкрепили с гласовете си тегленето на нов заем от Община Никопол, излязоха със собствена позиция.

В нея се посочва, че изготвеният през 2007 г. мащабен идеен проект за изграждане на защитното съоръжение, включващо защитна стена по крайбрежието на реката, дълбоки дренажни системи, свързани с канализационната система и пречиствателната станция на града и мощна помпена станция, която да отвежда подпочвените и скатните води, които са много сериозен проблем при повишаване нивата на р.Дунав, е коренно изменен през  2014 г. Според експерти ”в сегашния си вид проектът за защитно съоръжение има тотални несъответствия и сериозни пропуски, които няма да решат проблема с наводненията от р.Дунав””, се посочва в позицията.  Авторите на написаното заявяват още, че  на 4 септември 2014 г. кметът на Община Никопол, без да е подсигурил финансиране за изпълнение на проекта  и без взето решение на Общински съвет-Никопол за осигуряване на източник на финансиране за изпълнение на дейностите, заложени в проекта, „подписва ЕДНОЛИЧНО,  без задължителен втори подпис от лице, отговорно за счетоводните записи, Договор за безвъзмездна финансова помощ”.

Според тях подписаният договор съдържа „високорискова за финансовото състояние на Община Никопол клауза“, според която „ако по програма ТГС парите се изчерпат, всичките тези милиони ще останат за сметка на гражданите на Община Никопол, което неминуемо би довело Общината до фалит”.

Посочва се също, че по време на общественото обсъждане за теглене на заем от 7 млн. 023 хил.лв., проведено на 09.12.2014 г.,  експертите на Община Никопол не са споменали за заем и при какви условия ще бъде теглен той.

„Финансовото състояние на Община Никопол е тревожно. Общината вече има един изтеглен заем в размер на 9 млн. 036 хил.лв. за финансиране изграждането на регионално сметище. Изтеглен е и неизгоден кредит с лихвен процент от 9,5 % от банкова институция в размер на 180 000 лв. през 2013 г., за финансиране на болницата в град Никопол, който е похарчен безследно, но трябва да се върне през 2015 г.

В Общински съвет-Никопол надделя здравия разум, въпреки настиска върху общински съветници от ПП АБВ и ПП ГЕРБ. На заседанието на Общински съвет-Никопол на 21.01.2015 г., когато трябваше да се вземе решение за теглене на заем 7 023 806,61 лв. за финансиране на дейности по проект „Предотвратяване на риска от наводнения от р.Дунав при Никопол- Турну Мъгуреле – предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион”, обезпокоителен е фактът, че  кметът на Община Никопол отсъства от заседанието, материалите бяха внесени за разглеждане в последния момент, което наложи Общински съвет-Никопол да заседава извънредно, а представянето на дейностите по проекта пред общинските съветници се проведе сутринта преди заседанието на Общински съвет-Никопол, вероятно за да останат и общинските съветници без пълна информация и възможност да изяснят неясноти и да потърсят отговори на въпросите – както на техните, така и на населението.

По време на своето заседание на 21.01.2015 г. Общински съвет-Никопол не прие решение за теглене на нов заем в размер на 7 023 806,61 лв., с ясни и конкретни мотиви, изразени в протокола от заседанието на Общински съвет-Никопол – липса на информираност на общинските съветници, на населението, изразени опасения за финансовата стабилност на Община Никопол, свързана с теглене на нов заем, проведено обществено обсъждане за теглене на заем, в което не се споменава и дума за заем, а се представя проекта, огромни съмнения относно ефективността на проект и срока за изпълнението му.

От всичко гореизложено, като отговорни общински съветници от групата на ПП АБВ –инж. Мария Георгиева – председател на Общински съвет-Никопол, Яница Йорданова- председател група съветници на ПП АБВ в Общински съвет-Никопол, инж.Любен Лаков – Председател на постоянна комисия по бюджет, финанси, управление на собствеността, приватизация и общински фирми в Общински съвет-Никопол и д-р Даниела Венелинова – член на Постоянната комисия по здравеопазване, спорт, туризъм и младежки дейности,  в Общински съвет-Никопол, считаме за наш граждански и морален дълг да не подкрепяме искането на Кмета на Община Никопол за теглене на нов заем”, завършва позицията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

6 коментари

  1. Жител на Никопол

    „Уважаемите“ общински съветници имат най-безотговорното поведение, защото действат против интересите на Общината, като мотивират поведението си по начин, показващ или некомпетентност или желание за умишлена заблуда на читателите на статията.

    На първо място, следва да се отбележи, че Решението за кандидатстване с този проект, е взето още от предходния общински съвет, като голяма част от общинските съветници, които са против сега, са били за тогава.

    На второ място, няма нормативно изискване договорът за безвъзмездна помощ да бъде подписван и от Главния счетоводител на общината, именно защото всички оперативни програми изискват предварително решение на общински съвет, а както споменах по-горе – такова решение има. Иначе проектът изобщо не би бил одобрен.

    На трето място, изменението на проекта е е съгласувано от всички инстанции, предвидени от Закона за устройството на територията, включително има издадено разрешение за строеж и има получено писмо от МРРБ, в което е посочено, че няма нарушения при измемението на проекта.

    В допълнение, общинските съветници, гласували против, вероятно не могат да се досетят сами, че от момента на кандидатстването с проекта (2009 година), до момента на одобрението му за финансиране (2014 година), са изминали над 5 години, а технологиите и решенията за предпазване от наводнения през този период са се развивали (за разлика от самите общински съветници, които са деградирали през този период).

    Накрая, може да се допълни, че гласуването против заема, явно цели да провали проекта, за да обезпечи дребнавите политическите интереси на въпросните общински съветници, които са готови да гласуват в свой интерес, като застрашават живота на населението на община Никопол, които могат да пострадат при евентуално наводнение.

    Невероятна наглост!

  2. Жител на Никопол 2

    Никак не ми звучи вярно, това което е написал Жител на Никопол, някак си поръчково ми звучи, сякаш го е писал някой от Общината , за да си замаже осраните работи.
    Още една статия прочетох против този проект, много вярна на други общински съветници, явно има нещо много гнило в целия проект.

    • Жител на Никопол

      Жител на Никопол е коментирал конкретни факти, които може да се проверят, а вие боравите с терминология като „осраните работи“ … явно ви е нужен памперс 🙂

      • Жител на Никопол 2

        а пък на теб явно са ти платили да пишеш простотии по форумите от крадените пари на общината и имаш излишни за харчене, та чак на мен и памперси ще ми купуваш. дръж си ги за теб, да ти е топло

  3. Жител на Никопол3

    Тоя жителя 1 май не е от Никопол! 1. Ако не е кмета значи е платил на някое адвокатче да му пише из форумите и да му замазват простотиите

  4. Защо се заяждате? Няма смисъл. Всичко е ясно, кмета и кастата му ще направят поразии, които ще ги отнесе нищо неподозиращия жител на общината. Там всичко е прогнило и с просто око се вижда, но тик-так, времето изтичаааа. Кмета да си взема настойника-рибар и…….дим да ги няма.