Начало / Политика / Общинските съветници от БСП и БНД с декларации поискаха оставката на кмета на Плевен

Общинските съветници от БСП и БНД с декларации поискаха оставката на кмета на Плевен

bnd

Общинските съветници от БСП и БНД днес излязоха с декларации, с които настояват кмета на Община Плевен незабавно да подаде оставка заради скандалното задържане на неговия заместник Алексей Зелов, обвинен във вземане на подкуп.

„Този срамен акт е поредната срамна брънка от една дълга срамна верига, с която може да охарактеризираме управлението на кмета Димитър Стойков и неговата парти ГЕРБ в продължение на 2,5 години”, се казва в декларацията на БНД, представена от общинския съветник Георг Спартански. В документа се припомня и за проведената през януари тази година друга акция в Община Плевен от ОЛАФ. „За нас същностните въпроси са не кой е виновен и дали е виновен за конкретния подкуп. Ние знаем, че в българско правораздаване и в европейското е заложен принципа за невиновност на обвиняемия до доказване на противното.

Не е темата Зелов, която вълнува нашата група съветници и дясната опозиция в местния парламент Темата, която ни вълнува, и по която многократно сме поставяли въпроси и сме предлагали публичен дебат на кмета, е как се управляват общинските дела в интерес на Плевен и плевенските граждани. Как се усвоят европейските пари, как се харчи бюджетът на община Плевен. Как се организират обществените поръчки и търгове за усвояване на тези средства, за състоянието на общинските фирми”, се казва още в декларацията.

Тя завършва с единодушния и категоричен призив от групата на БНД  към кмета на община Плевен проф.Димитър Стойков незабавно да подаде оставка.

сесия

„Във въздуха смърди на корупция и брутален рекет над бизнеса. На пълно пренебрежение към интересите на гражданите на Плевен в името на личната лакомия и корпоративното доволство”, се казва в декларацията на БСП, представена от съветника Чавдар Велинов.

„Споделяйки справедливият гняв на плевенските граждани и поставяйки над всичко основните принципи на демокрацията за законност, ред и морал, групата на БСП, социалистите от община Плевен, категорично изискваме политическото мнозинство, доминирано от партия ГЕРБ и подкрепяния от нея кмет да понесат цялата отговорност за случващото се в Плевен, което значи:

Оставка на ръководството и изпълнителната власт в лицето на кмета проф. Стойков”, се казва в декларацията на БСП. Съветниците от ляво дори поискаха провеждането на извънредни избори за избор на кмет.

Междувременно от БНД обявиха, че още следващата седмица, загърбвайки политическите пристрастия в името на Плевен и плевенчани, ще започнат разговори с БСП, за да обсъдят бъдещите си действия.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...

3 коментари

  1. Спартански явно е хванал нещо срамно, та така не може да изчисти стилистиката си и по сериозни теми каквато е бъдещето на града.
    С декларациите си за обединени действия комунисти и бнд-ейци (които се прикриват зад абревиатура, която нищо не значи, а всъщност служат покорно на Бареков и Пеевски), че вече са договорили новата-стара коалиция БСП и ДПС2- на Бареков и местният му любимец Спартански.

  2. Тия двамата на снимката предизвикват само смях. Поискали. Аз пък искам тяхната оставка – от 15 години сигурно са общински съветници и нищо не сториха добро за Плевен. За какво са? Да словоблудстват и да получават за това заплата? искам да погледнете цвета на лицата им – тези хора са червени, прекаляват с алкохол, най-вероятно са и пили, те не могат да издържат цял ден, без да пийнат. те са срам за Плевен.

  3. Виктория Иванова

    Здравейте Плевенчани, възмутени сме от действията на така наречената кметска институция както и от всички общински съветници! Трябва коренна промяна в този град ,лица не опетнени ,които не са участвали през тези 25 години в разграбването на община Плевен, пълна подмяна на всички измислени общински съветници ,които гледат как да заграбят и последното останало в Плевенска община! Жалко за плевенската общественост срам и позор !