Акценти
Начало / Общество / Общините създават доброволни формирования за помощ при пожари и бедствия

Общините създават доброволни формирования за помощ при пожари и бедствия

Във всички 11 общини на област Плевен вече са създадени или са в процес на създаване доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР в Плевен. Те се създават в съответствие с изискванията на Наредбата за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняването на последиците от тях.

Във връзка с това служители от ОУПБЗН – Плевен са участвали в обучителен семинар и работни срещи с кметовете на общини от областта, на които са разяснени потенциалните ползи от създаването и функционирането на доброволните формирования, както и стъпките които следва да се предприемат за структурирането им. Формированията се създават след решение на общинските съвети и  наетите доброволци задължително преминават през триетапно обучение.

Досега доброволни формирования са създадени в общините Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Левски, Белене, Кнежа, Гулянци, Никопол, Червен бряг. В община Пордим няма регистрирано формирование, тъй като няма желаещи. По същата причина все още без доброволен отряд е и община Искър

В община Плевен доброволното формирование засега е само от четирима човека. Те са преминали  първоначален курс за обучение на доброволците по първите два модула, предстои им обучение по трети модул – долекарска помощ. Поради малкия брой доброволци, е организирано повторно набиране на кандидати.
Най-голям е броят на записалите се доброволци в Долна Митрополия – 18 човека, а в общините Долни Дъбник, Левски, Белене, Гулянци формированията са от 15 човека. Повечето от тях вече са преминали първоначално обучение.

Следващият  въпрос, по който предстои да се работи, е оборудването на доброволците със защитни средства и екипировка, като за това са предвидени средства в размер на 400 лв. на доброволец за двугодишен период.

До момента доброволните формирования на територията на област Плевен не са участвали в ликвидирането на пожари или други произшествия, уточняват от полицията.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

2 коментари

  1. Страхотно е че има каузи и сфери, в които са си стиснали ръцете да работят заедно, за да бъдат много по ефективни при едни подобни неприятности.Пожарът е една стихия,коя от дост а трудно може да бъде овладена,особено ако не е в начален стадий.Важното е да знаем как да реагираме и да се спасим бързо без проблеми и излишна паника.Радвам се че ни пишете, дано и за на пред да е така.

  2. Понякога е нужно и ние сами да си помогнем, без да чакаме специализираните екипи.Има ситуации, в които трябва да реагираш и да действаш веднага, понеже секундите могат да бъдат ценни за живота на даден човек.Това че се правят подобни групи за спасяване по доброволчески начела е страхотно. Радвам, се че информирате и дано пак ни пишете.