Акценти
Начало / Образование / Обучиха педагози от Плевен и Враца по съвместен проект

Обучиха педагози от Плевен и Враца по съвместен проект

100 учители от област Плевен и Враца са обучени за работа в мултинационална среда. Това беше отчетено на заключителната среща  по проект „Ефективност на формите на интеркултурно образование – гарант за качествено образование на учениците от различен етнически произход“, реализиран от от Регионалния инспекторат по образование във Враца във партньорство с Регионалния инспекторат по образованието в Плевен.

Във срещата, която се проведе в Плевен, участваха образователни експерти от двете области и директори на учебни заведения от Плевен. Целта е да бъде споделен добрият опит, който да се приложи от други училища, да се мултиплицира за по-добри резултати, каза при откриването на срещата началникът на РИО-Плевен Албена Тотева. Резултатите от проекта представи Галина Евденова – началник на РИО- Враца и ръководител на проекта, която подчерта неговата голяма ефективност, тъй като в момента има дефицит в подготовката на педагогическите кадри за работа с деца от малцинствени етноси.

IMG_1806проект-училища

Проектните дейности са свързани с обучения на учители и педагогически специалисти във въвеждането и развиването на разнообразни форми на интеркултурно образование, насочено към запазване и развитие на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства. Проведени са дискусионен форум и конференция на тема „Ефективност на формите на интеркултурно образование-гарант за качествено образование на учениците от различен етнически произход”.

В проекта от област Плевен се включиха училища от Кнежа и Червен бряг, а от област Враца – от Криводол и Козлодуй.
Освен 100 учители от четирите общини, са обучени  и 70 експерти от двата регионални инспектората, от общинските и областните администрации,  и педагогически специалисти. Обхаванати са 270 непреки участници, както и над 800 ученици от четирите общини. По време на форумите са представени и добри практики за работа с родители на деца от малцинствата.

Проектът е финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). Началото му е на 1 октомври 2014 година, а официалният финал е на 30 юли 2015г.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...