Акценти
Начало / Общество / Обсъждат публично Общинския план за развитие на Община Искър

Обсъждат публично Общинския план за развитие на Община Искър

Община Искър

Проектът на Общинския план за развитие на Община Искър за периода 2014 – 2020 г. ще бъде обсъден публично на 19 юни, четвъртък, от 10 часа в Заседателната зала на общинската администрация. Проектът е качен на официалния сайт на местната власт и се очакват коментари, мнения и предложения по него.

Като основен документ за стратегическо планиране на устойчиво интегрирано местно развитие, Общинският план за развитие на община Искър е разработен за 7-годишен период. В него е определена визията, средносрочните цели, приоритети и мерки за развитие, като са отчетени специфичните характеристики и потенциалът на общината, установени на базата на анализираните проблеми и потребности на територията, природните, икономическите, социалните и културно-историческите й дадености, и възможностите за постигане на интегриран устойчив и балансиран напредък, се казва в документа.

Анализирани са и демографските процеси, които протичат в Общината, които не са изключение, а са характерни както за област Плевен, така и за страната като цяло. За периода 2010 – 2013 г. населението на община Искър намалява от 7 918 души през 2010 г. до 7 599 души през 2013 г., като за анализирания период понижението е с 319 души или с 4%, по данни на общинска служба ГРАО. Този рязък спад в броя на населението в общината се дължи основно на два типа взаимосвързани причини: демографски – ниската раждаемост, влошената възрастова структура, отрицателния естествен прираст, и икономически, свързани със слабата местна икономика, високата безработица (46.38% към края на февруари 2014г.) и задълбочаващата се миграция към по-големите градове в страната и в чужбина, отчитат от Община Искър.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...