Начало / Общество / Област Плевен първенец в подписката на Слави Трифонов за референдум

Област Плевен първенец в подписката на Слави Трифонов за референдум

40 548 подписа са събрани в област Плевен в организираната от Слави Трифонов подписка за провеждане на референдум. Това нарежда нашата област на първо място в страната по брой събрани подписи на жител. Това съобщи днес пред журналисти Елена Бонева, координатор на Движение „Днес”, основен партньор на инициативния комитет за събиране на подписка за провеждане на референдума.
Десетина доброволци днес проведоха среща с представители на медиите пред знаковия за Плевен Мавзолей.
От името на организаторите Елена Бонева благодари на всички доброволци, работили за събирането на подписката и на всички, които са се включили в нея. Това е гласът на народа и той трябва да бъде чут, заяви тя.
Над 100 доброволци са работили в областта. Сред тях е 80-годишен дядо от Славовица, който за една седмица обиколил два пъти всички къщи в селото, за да събере необходимите подписи. „Събух се 250 пъти и 250 пъти се обух”, споделил дядото, доволен от свършената работа.
В подписката са се включили от 18-годишни до над 80-годишни. Родители са водели децата си да се подпишат, въпреки че нямат 18 години, сподели Бонева. Повечето от хората са били наясно с въпросите на референдума и с това, че трябва да отидат и да гласуват на самия референдум, който включва въпроси за мажоритарния избор на народните представители, намаляване на броя на депутатите на 120, субсидиите за партиите да се намалят до 1 лв. за глас вместо досегашните 11 лв., както и въвеждане на задължителното гласуване и на електронното гласуване.

IMG_7493доброволци
Д-р Ивайло Христов от община Белене обяви, че там са събрани 2 580 подписа. За сравнение на последните избори в община Белене са гласували 4 900, това означава, че над 50% от жителите на общината са подкрепили провеждането на референдума на Слави Трифонов, посочи той. Такава активност за последните 27 години не съм виждал, сподели д-р Христов, като не скри, че очакванията му са били в общината да бъдат събрани не повече от 1 000 подписа. „От това трябва да стане ясно колко много хората искат промяна. Надявам се, че политиците ще осъзнаят какво се случва и ще предприемат безболезнения начин на промяна чрез референдум”, подчерта д-р Христов.
Доброволците от Плевен се обърнаха задочно към премиера Бойко Борисов, като подчертаха, че събраните близо 700 000 подписи в страната съвсем не са малко и е редно да се поинтересува за предложените шест точки за референдум. „Г-н Борисов, хората искат промяна”, заявиха доброволците.
Те се обърнаха и с призив към хората да излязат и да гласуват на референдума, който се очаква да се проведе заедно с президентските избори.
Активността в подписката за референдум показва, че хората вече осъзнават, че имат не само задължения, но и права. И че могат по демократичен път да постигнат промяната, която желаят за по-добро бъдеще на децата си, посочиха още доброволците.
Събраната подписка е внесена в парламента на 8 февруари. Сега текат процедури по проверка на подписите.
Надяваме се, че властимащите няма да пренебрегнат волята на тези близо 700 000 души. Най-важната крачка предстои – гласуване в деня на референдума, за да не са напразни досегашните усилия, посочиха още доброволците от Плевен.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...