Акценти
Начало / Общество / Област Плевен на второ място в страната по забавени заплати на работници

Област Плевен на второ място в страната по забавени заплати на работници

КНСБ

6 910 322 лева са били изплатени на работници след намесата на Инспекцията по труда в Плевен през 2014 година. Това сподели пред медиите в пресклуба на БТА директорът на Инспекцията инж. Марияна Бояджиева. Данни бяха оповестени и от регионалния лидер на КНСБ Янчо Андонов по повод  28 април – Международен ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки работници и служители. Това подрежда Плевен на второ място в страната по неизплатени задължения към работници. Става на въпрос за закъснели задължения в рамките на 2-3 месеца, като най-много нарушения има в областта на строителството, производството на облекло и здравеопазването. Общо 1818 са извършените проверки през изминалата година, като 294 са издадените актове за установени административни нарушения на обща стойност 206 100 лева.

Общо 48 злополуки са станали през 2014-а, като най-голям е техният брой в сферите на здравеопазването, строителството и търговията на едро. Четири пък са трудовите злополуки в област Плевен, които са завършили със смъртен случай.

Въпреки че статистиките сочат, че трудовите злополуки в Плевенско намаляват, синдикатите смятат, че това се дължи само на факта, че предприятията работят с намален капацитет поради икономическата криза. През миналата година в страната са станали общо 2807 трудови злополуки, а смъртните случаи са 127, като 60% от тях са вследствие на пътнотранспортно произшествие.

От тази гледна точка синдикатите смятат, че е недопустимо в европейска страна, с недостиг на работна ръка, с повече от 1 милион емигранти, със застаряващо население, да се позволява да загиват хора на своите работни места. Именно затова от КНСБ призоваха представителите на законодателната и изпълнителната власти, както и българските работодатели, да ратифицират важните конвенции на МОТ в областта на безопасността и здравето при работа.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...