Акценти
Начало / Общество / Област Плевен в групата на неподготвените за зимата

Област Плевен в групата на неподготвените за зимата

министър Павлова

Държавата не е готова за зимата, това каза в „Здравей, България” по Нова ТВ министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя показа карта, на която областите в страната са разделени на три – подготвени, неподготвени, и не напълно готови за сезона.

Област Плевен е в групата на неподготвените заедно със София-област, Перник, Стара Загора и Смолян. Областите, които са не напълно готови, са Пловдив, Благоевград, Бургас, Варна, Хасково и др.

Готови за зимния сезон са областите Видин, Монтана, Враца, Кърджали, Добрич, Велико Търново, Силистра.

„Парите за зимно почистване са изхарчени през лятото, уж за изрязване на храсти. Затова сега пътищата не са подготвени, особено проходите в страната”, обясни Лиляна Павлова, като посочи, че за рязане на храсти са изхарчени 10 милиона лева. По думите й, ако тези пари бяха инвестирани в проходите и магистралите, щяхме да сме подготвени за зимата.

„Преди сезона най-критично е състоянието на магистралите „Люлин“ и „Струма“. Там ситуацията е много притеснителна – от необходими 5000 тона сол, има едва 20 тона. При необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула. От необходими 66 машини за почистване, имаме четири”, каза още тя.

„Въвеждаме ново правила, от което фирмите са леко притеснени, а именно шест часа преди започването на снеговалежа, на 200 критични точки на територията на цялата републиканска пътна мрежа да са разположени готови снегорините”, обясни регионалният министър.

Източник:Vesti.bg

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...