Начало / Общество / Областният управител Бойко Балтаков заяви приоритетите в работата си

Областният управител Бойко Балтаков заяви приоритетите в работата си

 Балтаков

Новият областен управител на Плевен Бойко Балтаков през следващите няколко месеца планира усилена работа, като акцентът ще е върху успешното провеждане на извънредните парламентарни избори, сподели на първата си среща с представители на медиите той. Наред с това ще продължи работата на областна администрация по координацията с министерствата, ведомствата и техните звена на територията на Област Плевен. „Ще има приемственост в работата – зам.-областните управители си остават, ако не се включат в листите за предстоящите избори, което ще наложи известно време да отсъстват. В работата си ще разчитам на екипа на областната администрация, който познавам и имам доверие в него”, заяви още Балтаков.

Продължават дейностите по 3 проекта, които се финансират със средства на ЕС. Първият от тях е Общата стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничния регион Румъния-България. Проектът е стратегически и е на финален етап. В рамките на проекта областната администрация разработи Пространствена схема за развитие не областта, предстои нейното приемане от Областния съвет за развитие, информира още Балтаков. Двата стратегически документа ще определят развитието на областта в следващия програмен период, а и след това.

Приключва и вторият проект на областната администрация – УРМА, за обогатяване на практиките на администрацията в сътрудничеството между града и селото. В него участват 9 партньори от 6 страни.

Към своя финал е и проекта по ОП „Административен капацитет” – „Компетентна и ефективна областна администрация”. Областната администрация продължава да изпълнява отговорностите си, възложени от правителствената програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, информира още Балтаков. По нея правителството предвиди около 11,250 млн. за обекти за общините плюс 4 млн лв за строителството на нов Факултет по фармация при МУ – Плевен. Тези средства трябва да се усвоят до края на годината. „Предстои да се постави срок, в който трябва да се сключат договорите за строителството. Средствата по програмата са усвоени на 50%, тъй като в много общини проектите приключват. Общините създадоха добра организация и усвояват средствата. Трудности има при по-големите проекти, които са свързани с по-тежки обществени поръчки”, сподели Балтаков. И добави, че на този етап няма застрашени проекти по Програмата.

Сред основните ангажименти на администрацията е да следи постоянно състояние на хидротехническите мрежи и съоръжения предвид създалата се обстановка в страната. „За щастие няма сериозни проблеми на територията на Област Плевен. Акцентът е поставен върху състоянието на преливното съоръжение на язовир „Тотелбено вал” в Кайлка. Собственикът на „Напоителни системи” смята, че около 60 хил лв ще са достатъчни за ремонта. В момента се кандидатства за 19 хил лева, с които ще бъде проектирано съоръжението”, каза Балтаков.

Той добави, че продължава ангажиментът за поддържане на парк Кайлъка. Там към момента има над 20 работници по различни програми. Балтаков информира още, че  предстои заседание на Областния съвет за развитие, както и работа по уточняване обекти, които ще се реализират по Програмата за трансгранично сътрудничество за следващия програмен период. Кадрови промени в екипа на областната администрация на този етап Балтаков не предвижда.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...