Акценти
Начало / Общество / Областният с призив към плевенчани да почистят заедно Кайлъка

Областният с призив към плевенчани да почистят заедно Кайлъка

кайлъка

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев отправя призив към плевенчани да почистим заедно парк Кайлъка, като така се включим в инициативата „За изчистим България за един ден”. Идеята се подкрепя и от няколко държавни структури в нашия град, информираха от Областната администрация.

Подготовката за мащабната акция вече е започнала. Специално сформирана комисия е извършила оглед на предварително набелязани участъци в защитената местност и направила препоръки за конкретни действия. Основните дейности ще бъдат съсредоточени в района на Бригадирската поляна и моста през реката до бента. Две дървета в същия район трябва да бъдат отстранени като опасни. Констатирани са и паднали стволове на дървета в коритото на реката, които трябва да се извлекат. Тези дейности ще бъдат извършени утре от експерти и с помощта на специализирана техника. Освен това те ще изрежат и ненужната растителност по поляните. Така в деня за почистване гражданите ще могат да се включат в събирането на отстранените храсти и клони, както и на всички хартии и битови отпадъци. Определени са три пункта за струпване на отпадъците – край къта за отдих пред старите „криви огледала”, на „бригадирската поляна” и в района на басейните.

Желанието ни е да направим акция, която ще има значим и видим ефект, а не просто традиционната „оборка”, каза областният управител. Той бе категоричен, че усилията за поддържането на защитената местност ще продължат.

Началото на акцията ще е в 10,30 часа на 26 април 2014 г. Призив за подкрепа бе отправен и чрез фейсбук-групата „Да почистим Кайлъка за един ден”. Група граждани вече са заявили желание да чистят около къщата на създателя на парка ген. Иван Винаров.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...