Начало / Икономика / Ниски заплати и нередовното им изплащане са най-честите нарушения в Плевенско, отчитат синдикалисти

Ниски заплати и нередовното им изплащане са най-честите нарушения в Плевенско, отчитат синдикалисти

Янчо Андонов- Николай Илиев

Най-честите нарушения, които се допускат от работодателите в област Плевен са ниско възнаграждение и нередовно изплащане на заплатите. Това съобщи на пресконференция днес лидерът на КНСБ – Плевен Янчо Андонов.  На следващо място сред нарушенията той нареди погазването на трудовото законодателство и неспазване на работното време. Особено често работодатели злоупотребяват с така нареченото сумирано работно време, зад което прикриват извънреден труд, който не се отчита и съответно не се заплаща, посочи Андонов. И не на последно място синдикалистът отчете забраната за синдикализъм. Частните фирми забраняват синдикатите, категоричен беше Андонов.

Той посочи, че в момента водят две дела с мултинационална компания, която е уволнила двама служители точно защото са синдикални лидери. По думите на синдикалиста в  тези мултинационални компании са свидетели на безпардонно отношение към работниците. Подавали сме много сигнали към съответните контролиращи институции, но се оказва, че тези компании са лансирани, защото са важни инвеститори, заяви Андонов. Той дори сподели, че неофициално са им обяснявали, че върху проверяващите се оказва въздействие, за да не притесняват собствениците на такива компании.

В област Плевен синдикалните организации на КНСБ са общо 270, като само в 10 от тях няма сключен колективен трудов договор, отчете като постижение Янчо Андонов.  Но той посочи, че някои работодатели злоупотребяват със сключените с техните членове колективни трудови договори, като ги прилагат и при другите си служители. Това е финансово нарушение, категоричен е Андонов и посочи, че в момента работят по подобен случай в Кнежа.

Пресконференцията, която от КНСБ – Плевен дадоха днес е по повод Световния ден за достоен труд, който отбелязваме на 7 октомври. Във връзка с това Янчо Андонов прочете официално обръщение към всички трудещи се в региона. Тази година кампанията по повод Световния ден за достоен труд е фокусирана върху глобалната икономическа криза като причина за загуба на голям брой работни места.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...