Начало / Икономика / Никопол с най-големи шансове за трети мост при Дунав

Никопол с най-големи шансове за трети мост при Дунав

област проект

Очаква се в най-скоро време да бъде решено къде ще се строи Дунав мост 3, като проектът Никопол-Турну Мъгуреле е с най-големи шансове сред обсъжданите четири варианта. Това каза днес пред журналисти в Плевен Георги Пампоров, ръководител на проекта „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничен регион Румъния-България”. Той представи резултатите от проекта, който трябва да приключи до месец октомври 2014 г.

Проектът разработи стратегия за развитие на трансграничния район България – Румъния на базата на цялостна оценка и анализ на социално-икономическото състояние на района и набелязване на мерки за осигуряване на устойчиво и балансирано териториално развитие по двата бряга на река Дунав.

В рамките на прокта е създадена обща териториална база-данни за земеделските площи, горските масиви, туристическите забележителности в трансграничния район и тя е достъпна за свободно ползване от всички заинтересовани страни, обясни Пампоров. на проведените поредица от срещи между участниците в проекта е обсъден проблемът с липсата на достатъчно добри условия за велотуризъм и къмпингуване по българското поречие на Дунав, което ще бъде обект на проект за следващия програмен период, каза Пампоров.

брандНа пресконференцията беше представен и първият общ регионален бранд на трансграничния район България – Румъния. Трансграничният бранд  е фокусиран към представяне на общата идентичност на региона, като се акцентира  върху националните особености на пограничните зони на двете държави. Той е разработен въз основа на задълбочени проучвания и дискутиран на серия от семинари.  Мотото на марката “Източната част на Дунавския регион – път, Одисея” предава ясна  информация за крайната цел, но също така придава на региона една мистична аура, която кани  пътника на пътуване – одисея. Над 20 са били предложенията за слоган, като одобреният вариант е предложен от румънската страна.

В пакета рекламни материали е разработена имиджова брошура за региона, издадена на три езика – български, румънски и английски, два видеофилма, представящи възможностите за туризъм и за бизнес в региона, както и туристическа карта и плакати с бранда.

В рамките на проекта Областна администрация – Плевен, която е партньор по проекта, е разработила Схема за интегрирано пространствено развитие на територията на Област Плевен. Схемата беше  представена от Веселка Антонова, старши експерт в Областна администрация – Плевен. Тя подчерта, че основната цел на тази схема е да създаде условия  за постигане на  икономическо и социално развитие, свързани с трансграничното сътрудничество.  Като един от основните акценти е естойчиво планиране на развитието и използването на наличните ресурси в дългосрочен план за срок от 15-20 години. Схемата е достъпна на сайта на Област Плевен, информира Антонова.

Проектът „Обща стратегия за устойчиво териториално развитие на трансграничен регион Румъния-България” е финансиран по програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 гл чрез Европейския фонд за регионално развитие и първоначалната му стойност е била 6 млн. евро, но в процеса на реализация бюджетът е редуцилан до 4 млн. евро. Партньорите по проекта са общо 12, като водещ патньор е Министерството на регионалното развитие на Румъния.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...