Акценти
Начало / Икономика / Никопол и Турну Мъгуреле ще изпълняват съвместен проект срещу наводненията от Дунав

Никопол и Турну Мъгуреле ще изпълняват съвместен проект срещу наводненията от Дунав

SAM_6076-Дунав Никопол

Днес в Община Никопол ще бъде представен проектът „Предотвратяване на риска от наводнения от река Дунав при Никопол и Турну Мъгуреле – предпоставка за опазване на околната среда в трансграничния регион“.

Проектът е съфинансиран чрез Програмата за Трансгранично Сътрудничество Румъния-България 2007-2013.Партньори по проекта са: Община Никопол, България – водещ партньор и Община Турну Мъгуреле, Румъния – партньор по проекта.

Главната цел на проекта е подобряване на ефективната защита на околната среда и устойчиво развитие на природните ресурси в трансграничния регион Турну Мъгуреле – Никопол. Изпълнението на проекта ще гарантира ефективна на наводненията, причинени от реката в районите на двата града и ще помогне за установяване на добро сътрутничество между специализираните служби на двете общински власти за хармонизиране на дейностите, свързани с превенция на наводненията по река Дунав. Ще бъде подобрена и системата за информиране на хората относно бедствия.

Общият бюджет на проекта е 4 850 856 евро, от които 84, 82% са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, 13% от румънския и българския държавен бюджет и 2, 18% от  собствен принос на бенефициентите.

Срокът за изпълнение на проекта е 17 месеца.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...