Акценти
Начало / Общество / Нивото на река Искър все още се покачва

Нивото на река Искър все още се покачва

Краткотрайно повишение на река Искър – в горното и средното й течение, се очаква днес, информират от Басейнова дирекция „Дунавски район”. В резултат на прогнозираните валежи, моделът за водосбора на река Искър прогнозира, че водни количества на 8, 9 и 10 октомври ще са около средната многогодишна стойност. На 8 и 9 по-значително ще се покачат водните нива на реките във водосборите на реките Искрецка и Малък Искър и в долното течение на основната река.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 6 до 8 ч. на 7 октомври) нивата на наблюдаваните реки в цялата страна са се понижавали или са останали без съществено изменение. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните от НИМХ реки в Дунавски басейн са се понижавали с до – 22 см.
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще вали в Западна и Централна България, новите количества ще са предимно 5-15 л/кв.м. В петък валежите ще продължат, но в повечето места ще са слаби. Количества за денонощието ще са до 3-10 л/кв.м. В събота валежите ще се активизират. Очаквани количества ще са 10-20 л/кв.м, на отделни места в Западна България до 30-40 л/кв.м.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...