Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките ще се повишават заради очакваните валежи

Нивата на реките ще се повишават заради очакваните валежи

Нивата на реките ще се повишават заради очакваните валежи, съобщават от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес до обяд ще има слаби превалявания – около 2-3 л/кв.м. В събота също ще има превалявания до 1-5 л/кв.м, само на отделни места до 10 л/кв.м. През нощта срещу неделя и в неделя съвсем слаби превалявания ще има само на отделни места , количества – до 1-2 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 10 до 8 ч. на 11 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. Повишения на нивата са отчетени при почти всички реки в Дунавския басейн, като по-значителни са в средното и долното течение на р. Искър и долното течение на р. Осъм.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ за Дунавски басейн са от -14 см до +54 см. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес и утре в резултат на прогнозирани валежи от дъжд се очакват краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн. На 14 февруари водните нива ще се понижават или ще се задържат в резултат на оттичане.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 12 февруари ще бъдат около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...