Начало / Общество / Нивата на реките Искър, Осъм и Вит продължават да се повишават

Нивата на реките Искър, Осъм и Вит продължават да се повишават

Повишенията на нивата ще са предимно в средните и долните течения на реките през почивните, информират от Басейнова дирекция – Плевен.

По данни и прогнози на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес около и след обяд, и преди полунощ, отново на много места в страната ще има краткотрайни превалявания. Очаквани количества са между 5 и 15 л/кв.м. През нощта срещу събота и в събота сутринта само на отделни места, главно в северозападните райони са възможни превалявания до 5 л/кв.м, около и след обяд ще превали на много места – от около 5 до 15-20 л/кв.м.  В неделя отново на много места ще превалява дъжд, с по-голяма вероятност в часовете около и след обяд, когато са възможни локални интензивни извалявания. Количества на валежите ще са между 5 и 15 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 4 до 8 ч. на 5 май) водните нива в по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се повишавали, като съществени повишения са регистрирани в долните течения на реките от Дунавския водосборен басейн. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са колебания от – 20 см до + 306 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре ще има повишения, вследствие на валежи и оттичане ще има във водосборите на реките Лом – в по целия водосбор, Огоста – по целия водосбор, Искър – в средното и в долното течение и по притоците й (Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега, Гостиля), Вит – по целия водосбор, Осъм – по целия водосбор, Янтра – в горното и средното течение на основната река и притоците й (Росица, Дряновска, Белица, Джулюница), Русенски Лом – в долното течение.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества днес и утре ще бъдат над средно многогодишните стойности. На 6 и 7 май по-значително ще бъде покачването на водното ниво в средното и долното течение на основната реката, но водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...