Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките започват постепенно да спадат

Нивата на реките започват постепенно да спадат

Нивата на реките ще започнат постепенно да спадат, сочи информацията от Басейнова дирекция „Дунавски район”. На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и утре се очаква понижаване на нивата на реките.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира речни нива за 13, 14 и 15 октомври около и над средната многогодишна стойност. От днес в горното и средното течение на реката ще започне постепенно спадане на нивото, а по-значително покачване ще се наблюдава в долното течение на основната река. От 14 октомври ще започне постепенно спадане на нивата в целия водосбор, като те ще са под прага за внимание.

По данни и прогнози на НИМХ-БАН днес в повечето райони на страната няма да вали. Само в крайните североизточни райони ще има краткотрайни превалявания с количества до 5 л/кв.м. Сряда и четвъртък ще са без валежи.

През изминалото денонощие (от 8 часа на 11 октомври до 8 часа на 12 октомври) нивата на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са се повишавали. Значителни повишения са отчетени за: р. Искър при Роман със 104 см и р. Осъм при с. Изгрев с +88 см.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...