Акценти
Начало / Икономика / На 14 юли започва прием на проекти за залесяване и възстановяване на гори

На 14 юли започва прием на проекти за залесяване и възстановяване на гори

гора

Общо 20 460 000 евро е бюджетът по така наречените „горски мерки” на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за предстоящия прием. За първоначално залесяване на неземеделски земи са предвидени  е 5 млн. евро, а възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности – предвидените средства са в размер на 15 460 000 евро, съобщават от ДФ „Земеделие“. Областните дирекции на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) ще приемат документи от 14 юли до 1 август 2014, по място на извършване на инвестицията. За финансова помощ могат да кандидатстват собствениците на земите или горите, държавните горски предприятия, дирекциите на национални паркове (ДНП) и учебно-опитните горски стопанства.

Финансовата помощ за първоначално залесяване на неземеделски земи в цялата страна ще помогне да се увеличи лесистостта в равнините, да намалее ерозията и да се подобри водният баланс. Изискване за отпускане на помощта е земите да са в общини с по-малко от 60% лесистост или в район с риск от ерозия. Отпуснатите средства ще покриват от 70 до 100 процента от разходите.

Финансовата помощ за превенция на горски пожари и  възстановяване на горите след пожари и други бедствия ще може да се използва за създаване  или подобряване на противопожарна инфраструктура и горски пътища, за строителство на хеликоптерни площадки, наблюдателни пунктове и др. Могат да се подават и проекти за разнообразяване на видовия състав на горите.  Субсидията ще покрива 100% от одобрените от ДФЗ разходи.

 

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...