Акценти
Начало / Икономика / На малкия бизнес трябва да се гледа като елемент на националната сигурност

На малкия бизнес трябва да се гледа като елемент на националната сигурност

На малкия бизнес да се гледа като елемент на националната сигурност, защото има региони в страната, където той е единствен инвеститор и единствен работодател. Това е посланието към правителството на Националното сдружение на малкия и средния бизнес, каза пред журналисти в Плевен Елеонора Негулова, председател на Сдружението. Тя цитира данни на Националния статистически институт, според които в България има 351 хиляди малки и средни фирми, и те представляват 99.8 на сто от всички нефинансови субекти.  И големият проблем пред тях са тежките разрешителни режими, които касаят дейността и условията за бизнес у нас. Негулова посочи, че от 2000 г. досега са правени 40 инвентаризации на тези режими, но реално облекчаване не се е състояло.

Бизнессредата трудно би се подобрила, ако не се внедри интегрирана система за прилагане на политиките към малкия и среден бизнес, каза Негулова. Според нея в момента няма междуведомствена и вътрешноведомствена комуникация и синхронизиране на отделните инициативи за подпомагане сектора на малките и средни предприятия. Това е и причината постигнатите резултати да са минимални на фона на вложените средства, посочи тя. От Сдружението настояват правителството да вземе решение за финализиране внедряването на такава система, като идеята е да се създадат 6 регионални офиси, а 28-те областни информационни центрове да се превърнат в ресурсни звена, поясни председателят на организацията.
Елеонора Негулова прогнозира, че ако има повишение на горивата, включително и във връзка с кризата в Близкия Изток, и се повиши стойността на енергията, това би създало сериозен проблем пред малките и средни предприятия през следващия период на годината.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...