Акценти
Начало / Култура / Националният конкурс за ученици-акомпанятори започва днес в Плевен

Националният конкурс за ученици-акомпанятори започва днес в Плевен

Зала "Божко Шойков" НУИ "Панайот Пипков"

XI Национален конкурс за ученици-акомпанятори ще се проведе от 26 до 29 март в Плевен. Конкурсът се организира от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” с подкрепата на Министерството на културата и Община Плевен.

Официалното откриване на конкурса е утре от 16.30 ч с прослушване на кандидатите от първа възрастова група.  Тази вечер, от 18 часа,  като част от програмата на националния форум, е концертът на проф. Ростислав Йовчев – пиано. В програмата проф. Йовчев ще представи български произведения. Утре от 18.30 ч концерт ще изнесат проф. Савка Шопова-Маркова – пиано, и  проф. Анатоли Кръстев – виолончело. Те ще свирят Шуберт, Форе, Гренадос.

Тазгодишното издание на конкурса е посветено на известния български пианист акомпанятор Петър Щабеков. По този повод на 28 март ще бъде представен негов творчески портрет.

В трите конкурсни дни ще се представят 9 млади ученици акомпанятори  от  НМУ „Любомир Пипков” в София, НУМТИ „Д. Петков“ в Пловдив и НУИ „Панайот Пипков” в Плевен. Заедно с тях на сцената ще излязат още толкова солисти.

Награждаването и заключителния концерт на отличените ще е на 29 март от 10.30 ч.

Всички изяви в рамките на конкурса ще са в концертната зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...