Акценти
Начало / Общество / Национална среща на музейните специалисти ще се проведе в Плевен

Национална среща на музейните специалисти ще се проведе в Плевен

Третата национална среща на музейните специалисти ще се проведе от 14 до 16 октомври в Плевен. За първи път домакин на мащабната музейна изява ще е художествен музей, съобщиха от ХГ „Илия Бешков”, която ще предостави залите си за провеждане на научния форум. Неговата тема ще е  „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“. Организитори са Художествена галерия „Илия Бешков“, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен в партньорство с Министерство на културата – дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.

Предизвикателствата, които съвременността поставя пред музейното дело в България, дават основание на организаторите да предложат възможности за представяне и популяризиране на нови изследвания и факти на тема „Духовните средища в българските земи – ХV  – началото на ХІХ в. – книжовни и образователни центрове“. Също така ще бъдат показани и интересни събития, пречупени през призмата на времето,  допринасящи за съхраняването на националната ни идентичност.

В последния ден участниците ще посетят археологическия обект Улпия Ескус, който ще бъде обект на специална презентация и на който през годините работят много от музейните специалисти-археолози. Те ще имат възможността да го представят на място пред цялата колегия.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...