Акценти
Начало / Образование / Най-много са избрали географията за матура по желание на сесията август-септември

Най-много са избрали географията за матура по желание на сесията август-септември

тестПовече от половината зрелостници, подали заявления за полагане на зрелостен изпит по предмет по желание в сесията август-септември, са избрали това да бъде география и икономика. От общо подадените 300 заявления от неуспели да завършат досега дванадесетокласници, 163 са посочили като желан предмет география и икономика, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Плевен. 98 са заявили желание за биология и здравно образование, 13 по английски език, 11 по история и цивилизация, философски цикъл – 8, четирима по математика и по един по испански език, физика и химия. Има и един зрелостник, който иска да се яви и на трета матура, която е по желание и по избираем предмет. Той е посочил в заявлението си, че ще се яви на изпит по математика.

На задължителната матура по български език заявление за явяване на есенната сесия са заявили  237 зрелостници от Плевенска област. Задължителният изпит по български език и литература е на 28 август 2014 г. от 8 часа. Вторият задължителен изпит е на 29 август 2014 г. също от 8 часа, а третият изпит по желание на ученика по график е в периода от 1 до 5 септември 2014 г.

До 25 август 2014 г. ще бъдат обявени списъците с допуснатите до есенната сесия на държавните зрелостни изпити.

Матура в края на август държат зрелостниците, които не са успели да се явяват на тези през майската сесия и дори такива, не завършили през минали учебни години.

На държавните зрелостни изпити през есенната сесия ще бъде тествано електронното оценяване на работите, което е част от Стратегията за прилагането на информационните и комуникационните технологии в образованието и науката, съобщиха от Министерството на образованието преди ден. Тестването ще е само по някои предмети и ще е по желание на оценителите. Изпитни работи ще бъдат сканирани и въведени в около 20 компютъра за оценяване. Същите работи ще бъдат оценявани и по досегашния начин, а резултатите ще бъдат сравнявани. Целта е да се види как работи новата платформа.  Окончателно въвеждане на електронното оценяване вероятно ще бъде въведено през 2018 г., стана ясно от обясненията на министър Клисарова.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...