Акценти
Начало / Икономика / Найден Зеленогорски: Кризата около пенсионните фондове няма да разруши управляващото мнозинство

Найден Зеленогорски: Кризата около пенсионните фондове няма да разруши управляващото мнозинство

Найден Зеленогорски

Кризата, породена от промените в пенсионните фондове, няма да разруши мнозинството, но се надяваме в бъдеще подобни решения да се вземат след дискусия между коалиционните партньори. Това заяви на пресконференция днес в Плевен Найден Зеленогорски в качеството си на съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок.

Според Зеленогорски решенията за пенсионните фондове са политически, без да са обсъдени нито с  РФ, нито  с АБВ и Патриотичния фронт, което е създало доста голямо напрежение в управляващата коалиция. Зеленогорски определи като политически инат на хора от кабинета, а не на концептуално решение на ГЕРБ внесените промени в пенсионната система и изрази  одобрение към направеното предложение от премиера Борисов по най-бърз начин да бъдат изчистени противоречията и през  януари следващата година да се приемат промени в спорните текстове.

Зеленогорски подчерта , че от РБ стоят зад тристълбовата пенсионна система, тоест зад запазване на Универсалните фондове. Ако ще говорим за връщане на парите за пенсия в НОИ, нека има лични партиди и НОИ да има същите възможности, каквито имат частните пенсионни фондове, обясни Зеленогорски. Така частният и държавният капиталов фонд ще са поставени при еднакви възможности за боравене с набраните средства. От РБ настояват техните експерти и тези на ГЕРБ да имат достатъчно време за обсъждане и до края на месец март да излязат с единна цялостна концепция за пенсионната реформа.

Междувременно в парламентарната група на РБ осъждат да се утвърди със закон границата на таксата за управление на средствата в Универсалните пенсионни фондове, така че да  не бъде изяден процентът на доходност, която фондът дава, поясни Зеленогорски.

Той не скри, че промените около пенсионните фондове  е можело да се окажат опасни за финансовата система. От една страна заради това, че  в инвестиционния портфейл на УПФ 40% са закупени Държавни ценни книжа и ако фондовете излязат от този пазар, няма кой да купува ценните книжа. От друга страна 30% от портфейла на УПФ са дялове и акции от предприятията. Ако се разклатят фондовете, акциите на предприятията рязко ще паднат на фондовата борса. И това вече се забелязва, коментира Зеленогорски. „Никой няма нужда от такива резки движения, защото става въпрос за 7-8 млрд.лв. Не можем да си позволим с политически речи да поставяме под съмнение управлението им”, категоричен беше той..

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...

Един коментар

  1. оффффффффффффффффффффффф